НАТО је на својим профилима на друштвеним мрежама објавио осмоминутни пропагандни видео-материјал, који описују као «документарну драму».


Филм носи назив «Forest Brothers — Fight for the Baltics» (Шумска браћа — борба за балтичке државе), а британски историчар Рори Јеоманс га је оценио као врло «опасан» пропагандни потез Алијансе.

Како преноси хрватски портал Индеџ.хр, у опису кратког филма на Јутјубу стоји да су после Другог светског рата партизани са свих страна Балтика водили крвави герилски рат против окупацијских совјетских снага.

У филму се, такође, могу видети интервјуи с неким од тих «партизана», а истиче се и да су данашње специјалне снаге балтичких република духовни наследници Шумске браће.

С обзиром на напетости између НАТО-а и Русије на том подручују, није изненађујуће што је војни савез, чија је чланица и Хрватска, направио пропагандни филм који подсећа на совјетску окупацију Литваније, Летонија и Естоније, пише Индекс и додаје да је прилично проблематично то што тај видео-материјал слави бивше припаднике нацистичког Вафен-СС одреда.

Захарова: Како НАТО фалсификује историју

Овај филм, који је произвео НАТО, “Шумску браћу“ представља као балтичке борце за слободу од совјетског јарма, али, примећује портал, истовремено пропушта да спомене да је већином била реч о бившим есесовцима, који су пак претходно с највећим ангажманом радили на истребљењу свих Јевреја и били познати по својој, како се наводи, кољачкој немилосрдности и низу почињених ратних злочина.

Шумску браћу заправо су основали припадници 20. дивизије Вафен-СС, којима је Адолф Хитлер лично одобрио да остану на територији балтичких република 1944, када се из Литваније, Летоније и Естоније пред налетом Црвене армије повлачила немачка војска.

«У НАТО-филмићу све то се не спомиње, него се наводи да су Шумску браћу чинили бивши војници који су се борили на обе стране сада су се плашили за своје животе с обзиром да је совјетска влада брзо хватала и елиминисала све оне који су подржавали идеју независности», наводи Индекс.

То да је НАТО објавио видео-материјал у славу Шумске браће еквивалентно је томе као када би овај војни савез објавио видео-снимак у којем се славе усташе, наравно под условом да је већина њих остала да се бори након 1945. против Титових партизана, уместо што су масовно и кукавички побегли.

Али, додаје се, с обзиром на актуалне напетости с Русијом, за НАТО изгледа није проблем промовисати бивше есесовце и починиоце Холокауста, само зато што су уједно били и антикомунисти.

Рогозин: Пси рата су одлучили да скину маске и покажу њушке?

Историчар Јеоманс, иначе, експерт за нацизам и НДХ о чему је објавио и више књига, за Индекс каже да је овај пропагандни потез НАТО «опасан»:

«Добро је познато да су демократске државе попут Велике Британије, Канаде и САД-а у постратној ери прихватиле велики број источних Европљана, нпр. Летонаца и Украјинаца, који су били умешани у колаборацију с нацистима и спровођење Холокауста, јер је због почетка Хладног рата њихов антикомунизам ођедном постао користан. Њихове неугодне прошлости су занемарене. Не можемо променити историју, али то је врло срамно наслеђе», рекао је он.

Јеоманс истиче да се очито ништа није научило из историје:

«Слична је грешка направљена у деведесетим годинама прошлог века у посткомунистичкој Европи, на пример у вези Југославије и Мађарске, када се сматрало да нечији антикомунизам уједно значи и заговарање демократских и либералних вредности, иако то уопште није био случај».

Сада, указао је, живимо с последицама понављања те грешке.

«Такође, већ постоји довољно ревизионизма када је ријеч о Холокаусту у мејнстриму источне и југоистичне Европе, и ово је додавање бензина на постојећу ватру, односно давање легитимитета онима који славе групе из прошлости које нису учиниле ништа славно», навео је.

Према његовим речима, нарочито је узнемирујући део НАТО видео-материјала онај у којем се појављују данашње специјалне снаге Литваније и поносно изјављују како у њима данас живи «наслеђе Шумске браће», тј. дух бивших есесоваца и антисемитских кољача.

Index/Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;