Провера Стејт департмента и фондова за помоћ другим државама је показала да САД нису у стању да контролишу и прате средства која досељују за подршку другим земљама, објављено је у извештају генералног инспектора ове службе Стива Линика, а преноси РТ.

Линик је поднео извештај Стејт департменту о активностима САД у другим земљама. Он открива да Вашингтон није упознат са стварним трошковима представника САД који су укључени у реализацију америчких пројеката у иностранству.

«Генерални рачуноводствени биро САД је утврдио да Стејт департмент није у стању да пружи поуздане информације о својим активностима помоћи у иностранству», наводи се у извештају.

Стејт Департмент је 2014 године оформио посебну радну групу која је требало да прати одељења потрошње, са циљем да се помогне другим земљама кроз америчке фондове. На то је утрошено око милион долара. Резултати истраге су открили да је радна група имала веома «ограничен напредак».

«До јануара 2017 Стејт Департмент још увек није развио механизам за решавање недостатака у области рачуноводства у вези активности помоћи у иностранству», пише у документу.

Чињеница је да, према подацима Канцеларије за ревизију генералног инспектора, радна група није под контролом високих функционера Министарства спољних послова, а Одељење за координацију помоћи није дало низ неопходних података.

«Стејт Департмент нема релевантне и прецизне информације неопходне за централизовану контролу делатности у иностранству, нити води евиденцију о трошковима у складу са законским одредбама», наводи се у документу.

У извештају се наводи да је у 2015 години амерички Конгрес обезбедио Стејт Департменту и владиној агенцији USAID 32,6 милијарди долара за пројекте у иностранству. Количина новца који је непосредно потрошио Стејт Департмент је 1998 године износио 2,4 милијарде долара, а 2015 чак 4,7 милијарди долара, односно скоро два пута више.

У марту су амерички сенатори питали америчког секретара Министарства спољних послова Рекса Тилерсона о овим трошковима. Министар спољних послова је добио писмо у коме шест чланова Конгреса, укључујући бившег председничког кандидата Теда Круза, захтева истрагу о мешању Вашингтона у унутрашње послове других земаља. Законодавце је занимало где је тачно потрошен новац америчких пореских обвезника.

«Ми Вас молимо да искористи свој ауторитет и да започнете истрагу која ће расветлити расподелу средстава за промоцију демократије, као и да проучите програме, рачуне и активности бројних америчких организација које се баве тим пословима», стоји у писму чланова Конгреса Тилерсону.

Сенатори су навели у писму да постоји «злонамерно политичко уплитање» САД у послове земаља као што су Македонија, Албанија и неколико латиноамеричких и афричких земаља.

Према подацима USAID, током 2016 године је Албанија добила око 16 милиона долара, а већина новца (9,3 милиона) је издвојено за пројекте у области јавне управе и цивилног друштва. На Македонију је потрошено 25,3 милиона долара, од тога 17,1 милион долара је отишло на пројекте у области јавне управе и цивилног друштва.

USAID је финансирао и пројекте из области избора и политичких процеса, промовисања слободе медија и људских права. Директно из Фонда за демократију америчкиг Стејт департмент се троши милион долара годишње на подршку Парламенту Македоније и побољшању његове интеракције са бирачким телом. Стејт департмент је издвојио новац и за реализацију сличних програма на територији бившег Совјетског Савеза. Тако Стејт департмент планира да пошаље стручњаке у Украјину да би се повећала ефикасност јавне управе и спровеле правне, економске и кадровске консултације у Кијеву и широм земље. Почетком 2017 године је Завод за демократију и људска права Министарства спољних послова издвојио 800 000 за развој програма праћења финансијске активности украјинских званичника и државних органа.

Ове године је америчка Влада почела да издваја и новац за обуку белоруских званичника и активиста. Претпоставља се да ће око 300 активиста и владиних званичника Белорусије посетити обуку и курсеве посвећене промовисању демократије и унапређењу рада државних органа.

Ката

 

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;