Пише Саша Ф.

Руска Држава Дума је одобрила поједностављење поступка добијања руског држављанства за Украјинце. Посланици су подржали све измене и допуне закона како би се за украјинске држављане у Русији поједноставио процес добијања држављанства и боравишних дозволе.

Сада ће Украјинцима бити довољно да потпишу изјаву којом се одричу украјинског држављанства, а од њих се неће тражити одговарајућа потврда од надлежних тела Украјине. Исти поступак је предвиђен и за Украјинце који желе добити дозволу боравка у Русији. Руски Парламент је усвојио и текст за оне који желе руско држављанство, према коме се појединац обавезује да ће поштовати устав земље, њену културу и историју.

Истовремено Украјина гради својеврсни правни «Берлински зид» на граници са Русијом, а већ дуже време је актуелна и изградња стварног, физичког зида који би делио две земље. Што се тиче иницијативе одвајања од Русије, власти у Кијеву уводе нова ограничења за улазак руских грађана на подручје Украјине, што је радосно саопштио генерални секретар Савета националне безбедности Украјине Александер Турчинов. Но, за Украјинце има мало разлог за радост, посебно за бројну украјинску дијаспору која ради у Русији.

Познато је да за све проблеме Украјина криви Русију. «Подмукла рука Кремља» је присутна у бројним облицима. Крива је за војни напад на Донбас, колапс индустрије, повећање комуналних трошкова, незапосленост, осиромашење становништва. Све то су «трикови Москве». Све убице у Украјини су руски ФСБ агенти, а сви хакери су «руски хакери».

За све што чини Кијев су криве власти у Русији, иако је све махом последица «Револуције достојанства», како у Украјини зову државни удар из 2014 године, након које су се економске и све друге везе између две земље значајно смањиле.

Украјина је прогласила курс европских интеграција, али је «напредак» на том подручју скроман. Безгранична «љубав» ЕУ није заборавила да заштити своје тржиште од украјинских «аутсајдера», који су проглашени неконкурентним, због чега су уништена бројна украјинска предузећа и индустријски комплекси. Но, све мере које се спроводе се поносно називају «економским санкцијама против Русије», иако на крају без посла и средстава за живот остају украјински радници.

Слична је ситуација на подручју информација. У жару борбе против «руске пропаганде» је Кијев забранио коришћење популарних друштвених мрежа, међу којима су «ВКонтакте» и друге, до те мере да сада не могу да комуницирају ни са сопственим Председником и заступницима Врховне Раде. Украјинци једноставно немају навику да их прате на ФБ или Твитеру, сигурно не у мери у којој су их пратили на «ВКонтакте».

Шта је Кијев направио? Многи Украјинци чији је рад био повезан са промоцијом друштвених мрежа су изгубили своја радна места. Милиони корисника мреже «ВКонтакте» су доживели велике неугодности. Но, важно је жртвовати се због победе над «агресором». Барем тако мисли лидер Савета националне безбедности Украјине Александер Турчинов, који уводи радикалне мере за улазак руских држављана на територију Украјине, иако ће оне погодити искључиво Украјинце који долазе из Русије.

Судећи по Турчинову, најважнија ограничења ће бити следећа:

1 — Грађани Русије ће обавезно морати да прођу предрегистрацију пре уласка у Украјину. Истовремено ће украјинским властима морати да дају «неке потребне информације».
2 — Увешће се биометријска контрола, конкретно, узимаће се отисак прста.
3 — Грађани Русије ће морати да известе власти о свом кретању на територији Украјине.

Према Турчинову, мере ће заживети најкасније до јануара 2018 године, дакле за мање од шест месеци.

Наравно, и за руске грађане који посећују Украјину ће то створити велике непријатности. «Агресивни» планови за посету пријатељима, породици или вољеној особи ће наићи на озбиљне препреке које су, по мишљењу Кијева, неопходне у сузбијању «хибридног рата».

Руски заступник Франц Клинчевић је иницијативу Кијева назвао вредном жаљења, подсетивши да четири милиона Украјинаца живи у Русији. Додао је да ће неки од њих можда «пристојно одабрати да остану да живе у Руској Федерацији».

Руско Министарство спољних послова је обећало да ће помно проучити иницијативу Кијева и степен усаглашености закона са постојећим међудржавним споразумима између две земље. Након тога ће се одлучити како реаговати на нове мере Кијева.

Но, судећи по ономе што се говори, мало је вероватно да ће Украјинци захвалити Порошенку, Турчинову и булументи у Кијеву. У међувремену радикални украјински националисти не крију радост: «Предрегистрација Руса..то је напросто чудесно», каже украјински политичар и новинар Александар Бригинец.

Ката

 

 

 

 

 

 

 

Извор logicno.com

Тагови: ; ; ;