Командант здружених снага НАТО-а у Напуљу Мишел Хауард рекла је у интервјуу за «Јуропиан вестерн Балканс» да ће НАТО поштовати политику војне неутралности Србије, те да са Србијом имају одличан однос и да су посвећени подршци имплементације договора Београда и Приштине.

«НАТО у потпуности поштује политику војне неутралности Србије. На Србији је да одлучи коју врсту односа жели да има са Алијансом у будућности, а ми ћемо увек поштовати вашу одлуку», рекла је за ЕВБ Хауардова, која је иначе била прва жена афроамериканка која је комадовала бродом у морнарици САД 1999.

На питање шта би Србија или НАТО требало да ураде због чињенице да мање од десет одсто грађана подржава чланство Србије у Алијанси, Хауардова одговара да ће поштовати изборе Владе Србије и њених грађана, јер је НАТО, према њеним речима, пре свега заснован на демократским вредностима и индивидуалним правима.

«Међутим, приступањем Партнерству за мир Србија је показала да је, у циљу одржавања стабилног и сигурног окружења у Југоисточној Европи, НАТО потребан у очувању услова који поспешују напредак. Учешћем Србије у том програму можемо да обезбедимо потребну интероперабилност која је неопходна за учешће у ЕУ и НАТО мисијама», навела је Хауардова.

Додала је да НАТО има бројне партнере, који су такође неутрални по опредељењу, попут Шведске, Финске, Аустрије, Ирске и Швајцарске, а које су дубоко укључене у активности у оквиру Партнерства за мир.

«Одржавамо неколико вежби годишње са Војском Србије и спремни смо да и даље развијамо наше односе», рекла је Хауардова.

Њено мишљење је да су НАТО и Европска унија комплементарне међународне организације, те да је чланство у једној или у обе добра ствар.

Она каже и да НАТО има стабилан однос са Србијом кроз програм Партнерство за мир, који се темељи на узајамном поштовању, поверењу и сарадњи.

«КФОР наставља да подржава мирно, стабилно и мултиетничко Косово, уз помоћ негде око пет хиљада војника који су спремни да брзо одговоре на било који безбедносни изазов. НАТО је посвећен подршци имплементације договора Београда и Приштине и наша намера је да одржимо тренутни број војника у наредним месецима», навела је Хауардова.

Циљ је да се иде ка све мањем и флексибилнијем присуству КФОР-а, али та одлука ће бити вођена развојем ситуације на терену, додала је.

Оценивши да је КФОР остварио одличну сарадњу са Војском Србије, Хауардова подсећа да КФОР и ВС сарађују дуж административне линије на обезбеђивању сигурног окружења, са пуним међусобним поверењем.

 

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ;