Русија је потписала предуговор којим се предвиђа продаја оружја и војне технике Саудијској Арабији у вредности од три и по милијарде долара.

Ако се реализује тај уговор, биће то први продор Русије на то богато тржиште. До сада су Руси имали преговоре о продаји војне технике Саудијској Арабији, који су досезали суму од 20 милијарди долара, али никада нису реализовани. Сада су шансе Русије веће зато што до краја године у Москву треба да дође, први пут, краљ Салман ал Сауди.

Један од услова за продају оружја је да се Саудијској Арабији продају технологије како би она сама могла да производи пешадијско наоружање. Хоће ли Москва пристати на то тек треба да се договоре. Највероватније је да ће бити постигнут договор о производњи чувених «калашњикова».

За последње две деценије Саудијска Арабија је била заинтересована да купи од Русије војне хеликоптере, тенкове Т-90 па ПВО системе «С-400 тријумф» и «Антеј-2500». Генерални директор корпорације «Ростех» Сергеј Чемезов каже да Саудијци стално питају за «искандере», али они су на списку оружја које није за продају. Њега може да добије Белорусија као најближи савезник, али не и арапске земље које би га врло брзо могле проследит Американцима.

Вечерње новости

Тагови: ; ;