Радници у крагујевачкој фабрици „Фијат Крајслер аутомобили Србије“, иако подељени око тога да ли треба замрзнути штрајк како би могли да почну преговори са пословодством компаније наставили су штрајк .

Представници синдиката су, како Танјуг сазнаје, подељени око тога да ли треба прекинути штрајк, а неизвесно је и да ли ће се о тој одлуци радници уопште изјашњавати.

Председник синдиката Независност у „Фијату“ Зоран Станић је рекао Танјугу да ће председник Штрајкачког одбора и Самосталног синдиката у „Фијату“ Зоран Марковић највероватније јуче прогласити крај штрајка.

Марковић није одговарао на позиве новинара Танјуга.

Станић, који се залаже за наставак штрајка, па га је због тога, како тврди Марковић избацио из Штрајкачког одбора, упозорава:

„Ако Марковић као председник Штрајкачког одбора прогласи обуставу штрајка, то ће значити да ће радници који то не прихвате бити санкционисани“, објашњава он и додаје да је Независност за наставак штрајка управо због тога што, како каже, нису добили никакве гаранције.

Према његовим речима, две трећине радника прве смене је било за прекид штрајка, а друга смена је била против.

Радници су у штрајку више од десет дана, а премијерка Ана Брнабић се у међувремену и лично ангажовала да дође до његовог прекида.

Марковић је у среду предложио да се јуче организује изјашњавање радника, односно референдум, и да се донесе одлука да ли ће штрајк бити настављен.

Више од 2.000 штрајкача у „Фијатовој“ фабрици у Крагујевцу тражи писане гаранције послодавца да ће минимум њихових захтева бити испуњен, а захтевају повећање основице бруто зараде са 38.000 на на 50.000 динара, реорганизацију производње, исплату бонуса и трошкова превоза за долазак на посао ван стандардног радног времена.

Спутњик

 

Тагови: ; ; ;