Министар одбране Александар Вулин и амбасадор Ирана Хосеин Мола Абдолахи разговарали су данас о могућностима за унапређење билатералне одбрамбене сарадње две земље.

Фото: Министарство одбране и Војска Србије

Амбасадор Абдолахи пренео је министру Вулину личне честитке министра одбране и подршке Оружаним снагама Ирана Хосеина Дегана на именовању на функцију министра одбране.

Вулин је захвалио иранском амбасадору на принципијелној подршци Ирана легитимним напорима Србије за очување суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији и изразио саучешће поводом недавних терористичких напада у Техерану.

Пријатељски односи Србије и Ирана представљају квалитетну основу за развој сарадње, за шта постоји обострани интерес, сагласили су се Вулин и Абдолахи.

Саговорници су оценили да реални потенцијали леже у областима војног образовања и војне медицине, уз поштовање ограничења и рестриктивних мера које су УН и ЕУ успоставиле према Ирану.

Министар Вулин истакао је да је Србија у области војног образовања лидер у региону, као и да се на Војној академији школују и усавршавају бројни официри из иностранства.

Он је додао да огромно искуство стечено у области војне медицине, уз значајне развијене капацитете, оставља простор за успостављање сарадње у тој области, на коју је Министарство одбране веома поносно.

Вулин и Абдолахи разговарали су и о актуелним безбедносним темама, у региону и шире, а посебно су истакли непредвидивост миграторне кризе као безбедносног изазова.

Министар одбране нагласио је Србија делује као одговоран члан међународне заједнице и пружа адекватан одговор на актуелну кризу, док Министарство одбране и Војска Србије пружају снажну подршку на ублажавању последица миграторне кризе осталим државним органима, саопштило је Министарство одбране.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;