Власти Индонезије блокирале су месинџер Telegram, преноси портал Coconuts позивајући се на Министарство за комуникације и информационе технологије Индонезије.

«То је истина. Telegram је блокиран. Ускоро ћемо објаснити»- изјавио је шеф оделења за односе са јавношћу Министарства Нур Иза.

Према информацијама портала корисници интернета у Индонезији нису могли да приступе Telegram-у са преко неколико оператера.

Портал саопштава да је највероватније разлог за блокирање месинџера то што су се преко ове апликације размењивале информације о тероризму и радикалним идејама.

Раније је руски Комитет за надзор затражио од Telegram-а тражио податке о организаторима пружања информација, или ће у супротном месинџер бити блокиран на територији Руске Федерације. У јуну је Федерална Служба Безбедности саопштила да терористи за међусобну комуникацију најчешће користили овај месинџер.

Оснивач месинџера Павел Дуров изјавио је да није у интересу Русије да се блокира Telegram као неутрални месинџер јер су остали месинџери попут Фејсбука и  Whatsapp  под контролом САД-а. Осим тога Дуров сматра да месинџер не може бити небезбедан само за потенцијалне терористе јер шифровање или све кориснике штити или их угрожава.

Тагови: ;