Гимназијалци из Србије освојили су четири медаље на Међународној хемијској олимпијади која је одржана на Тајланду, саопштио је тим учесника.

Ученик београдске Математичке гимназије Дамјан Чабарковић освојио је сребрну медаљу, а са три бронзе су се окитили Андреј Кукузар, ученик сомборске гимназије «Вељко Петровић», Андреј Ковачевић из Ужичке гимназије и Анамарија Николетић из Математичке гимназије у Београду.

Они су са менторима из Српског хемијског друштва, професором Душаном Сладићем са Хемијског факултета у Београду и професором Ником Радуловићем са ПМФ-а у Нишу, учествовали на најпрестижнијем такмичењу средњошколаца из хемије, захваљујући подршци КПМГ Београд који је за све обезбедио авионске карте за такмичења, котизације и пратеће трошкове.

Интезивне припреме наших средњошколаца за олимпијаду трајале су две недеље, а ученици су се седам дана припремали на Хемијском факултету у Београду код професора Сладића, а седам дана на Природно-математичком факултету у Нишу, на департману за хемију, код професора Радуловића.

Српски гимназијалци су и прошле године на олимпијади остварили исти резултат, освојили су четири медаље – једну сребрну и три бронзане.

РТС

Тагови: ;