Министарство спољних послова Црне Горе саопштило је да ће надлежни органи уклонити спомен-обележје Пуниши Рачићу, које је подигнуто у његовом родном селу Слатина, код Андријевице.

Министарство је најоштрије осудило подизање тог споменика, оценивши да је реч о ретроградном индивидуалном чину којим се велича лик и дело атентатора на краља Николу и убице хрватских посланика у тадашњој Народној скупштини Краљевине Југославије.

Наводи се и да је подизање обележја реализовано без знања Владе и државних органа Црне Горе.

Истичу да ће државни органи предузети све неопходне, законом утврђене активности како би уклонили споменик.

«Надлежни државни органи ће предузети све неопходне, законом утврђене активности за уклањање поменутог спомен-обележја, којим се вређају не само најдубља осећања хрватског народа и државе, већ се настоје продубити политичке поделе у Црној Гори», закључује се у саопштењу.

Након што је у месту Слатина, у црногорској општини Андријевица, на православни празник Петровдан постављена спомен-плоча Пуниши Рачићу, који је 20. јуна 1928. у Народној скупштини Краљевине СХС пуцао у припаднике ХСС-а – Стјепана Радића, Павла Радића, Ђуру Басаричека, Ивана Гранџу и Иву Пернара, актуелно руководство те странке данас тражи од званичног Загреба да Црној Гори упути протестну ноту.

Локални црногорски медији јавили су, наиме, да је испред родне куће Пунише Рачића, где је спомен-плоча постављена, присуствовало око три стотине људи.

Рачић је, како су пренели црногорски медији, спомен-плочу добио као учесник ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, народни посланик у Скупштини Југославије и носилац «албанске споменице».

Рачић је у Народној скупштини био посланик Радикалне странке и, како тврде хрватски медији, заговорник великосрпске политике, а на лицу места убо је Радића, Басаричека, док је Радић преминуо од последица рањавања.

Руководство актуелне Хрватске сељачке странке тим поводом је затражило од власти у Загребу да хитно упути најоштрију протестну ноту Влади Црне Горе због откривања спомен-плоче Рачићу, кога сматрају атентатором на утемељивача ХСС-а и, како наводе, истакнутог хрватског политичара Радића и друге хрватске посланике у Народној скупштини у Београду.

«Над тим варварским чином и данас се грози цели цивилизовани свет», наведено је у саопштењу ХСС-а.

Подсећа се да је Хрватски сабор 20. јун прогласио Даном сећања на Стјепана Радића и јунске жртве атентата у, како кажу, београдској скупштини 1928. године.

«Овај богохулни и примитивни чин дубоко вређа не само чланове Хрватске сељачке странке већ и хрватски народ у целини», наводи се такође у саопштењу у којем се додаје да ХСС зато тражи од Владе и Министарства спољних и европских послова да предузму све у циљу тренутног уклањања споменика Рачићу, кога називају «крвником и атентатором».

Иначе, иницијативу да се у Рачићевом родном месту постави спомен-обележје покренуло је «Братство Рачића», а подржали су га мештани Слатине, пренела је раније РТЦГ.

Против споменика Рачићу је и Социјалдемократска партија Ранка Кривокапића.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;