Истражни тим Европске уније се још током истраге о злочинима ОВК-а, суочио се са озбиљним покушајем застрашивања сведока. За успех суда и спровођења процеса од оптужнице до пресуде, заштита сведока је од изузетног значаја, оценили су сви саговорници «Вести» који је објавио серијал чланака о злочинима ОВК-а.

«Најважнија је заштита сведока. Наше искуство је у више случајева на којима смо радили управо то показало. И у извештају Дика Мартија стоји управо да је то највећа опасност и бољка, пошто су Албанци били врло ефикасни да сведоке прво преплаше, а било је и убистава», каже Владимир Вукчевић, некадашњи тужилац за ратне злочине Републике Србије.

«То су показали поступци вођени у Хагу управо против Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја», указује др Душко Челић, професор права и председник управе Координације српских удружења породица несталих и погинулих лица са простора бивше Југославије.

Главни сведок у случају против косовског посланика Љимаја, Агим Зогај, иако под Еулексовом заштитом пронађен је мртав у немачком парку 2011.

Требало је да сведочи о ратним злочинима у селу Клечка. Породица верује да је убијен.

Харадинају је у два наврата суђено у Хагу, а претпоставља се да је током процеса убијено око 30 сведока и чланова њихових породица.

језиви злочини УЧК

Од 81 сведока које је извело Тужилаштво Тибунала 34 су дала исказ под заштитом, 18 је позвано под претњом принудних мера, а двоје спроведено.

Гордана Ђикановић, члан Удружења породица Косметских страдалника, сматра да ништа није учињено да се сведоци заштите.

«Сведока са стране породица жртава је све мање, у међувремену су умрли, болесни су и изгубили веру, јер им је искуство показало да се нађу у ситуацији да се њихова реч компромитује. Присутан је и страх, бојазан за чланове породице»  истиче Ђикановић.

У пресуди команданту ОВК оперативне зоне Дреница Самију Љуштакуу, недавно ослобођеном оптужби за ратне злочине у логору Ликовац, судије наводе да је сведок променио исказ и био «видно напет, очигледно кријући праве разлоге због мењања сведочења»:

«Био је видно узрујан, уплашен и осећао се небезбедно», истиче Челић

Др Челић пак сматра да није нужно да изјаве сведока у овим поступцима буду једина доказна средства на којима ће се заснивати евентуалне пресуде.

» Управо због тога што постоје и бројни други материјални докази, попут поменутих архива, али и бројних увиђаја Кфора, Унмика и бројних других доказа изведених пред правосуђем Републике Србије, некадашњим правосуђем Унмика, као и у хашком трибуналу».

Харадинај је, према изворима из Немачке и Швајцарске, био један од организатора насиља и етничког чишћења Срба у организованом погрому од 17. до 19. марта 2004.

Недавно је тужилац Еулекса, Италијан Данило Кацарели, поднео захтев да се приведе и притвори група бивших припадника такозване ОВК које је назвао кључним организаторима погрома српског становништва у марту 2004. године.

У оптужници, написаној на 41 страни се наводе имена Бедрија Краснићија, Аљбина Диздарија, Бајрама Кичмарија и Фаика Краснићија, као и да су наређење добијали од високо рангираних команданата који су у међувремену заузели важне политичке позиције на Косову.

Време

Тагови: ; ; ;