Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је на митингу у Истанбулу упоредио пораз прошлогодишњег покушаја војног удара с турским ратом за независност пре скоро стотину година.

Председник Реџеп Тајип Ердоган је у говору пред десетинама хиљада људи на симболичном мосту у Истанбулу, неуспешно збацивање владе назвао «издајничким», али је истакао да су грађани, на његов позив да пруже отпор, «спасили будућност Турске».

Турска је окривила свештеника Фетхулаха Гулена који је у егзилу у САД, и његову мрежу за покушај државног удара током којег је погинуло 250 људи који су му се супротставили, а рањена су 2.193 човека. У сукобима је погиунло 35 завереника.

Гулен је демантовао своју умешаност.

Ердоган је рекао да покушај државног удара «није био први и неће бити последњи», и упозорио да ће терористичке групе радити на поткопавању његове земље.

«Због тога ћемо им прво откинути главе!», рекао је турски председник уз клицање мноштва људи, додавши да ће одобрити закон о поновном увођењу смртне казне, ако га Парламент предложи.

Окружен децом с турским заставама и рођацима погинулих, турски председник се пре говора вечерас и сам придружио масовној колони људи у Истанбулу, где је прошле године поражен покушај државног удара.

Ердоган и његова супруга су открили споменик за 250 погинулих док су се одупирали покушају рушења владе 15. јула 2016. године.

Десетине хиљада су у поворци дошле до знаменитог моста названог «Мост мученика 15. јула», где су се грађани, на позив Ердогана да се супротставе државном удару, сукобили с турским војницима који су покушали да збаце председника.

Мост, који се до тада називао «Босфорски мост», затворен је у ноћи 15. јула 2016. године с три тенка са 136 војника који су покушали да збаце владу и председника Ердогана.

Тагови: ;