Политичко зближавање СНСД-а и ХДЗ-а БиХ засметало је Бакиру Изетбеговићу.

Кажу да спрега Срба и Хрвата не може донети добро. Они узвраћају — то је одговор на агресивну бошњачку политику.

Након што су му окренула леђа тројица посланика а лидер СББ-а БиХ Фахрудин Радончић потпуно замрзнуо међусобне односе, Бакир Изетбеговић се суочио са губитком кључног партнера у Федерацији, ХДЗ-а БиХ.

Зато је нимало тактично поручио Драгану Човићу да се мане Срба и окрене Бошњацима.

«Спрега Бањалуке и ХНС-а тј. ХДЗ-а БиХ, не бих рекао да може дати било шта добро и за кога у овој земљи,»- рекао је Изетбеговић.

Колико је спрега са СДА у послератном периоду Хрватима донела добра говори чињеница да су им Бошњаци у два наврата изабрали члана Председништва БиХ, док су Срби у Федерацији у истом периоду сведени на статистички, безначајан фактор.

Бакирова изјава заправо открива тежњу не само да буде први у Бошњака већ да доминира над Хрватима одређујући им с ким ће политички да сарађују.

«Господин Изетбеговић показује да губи све конце из руку. Уколико настави овим путем, мислим да дефинитивно води БиХ у једном правцу, али ево благо да се изразим- није добар,»- истакао  је Марио Караматић, делегат у Клубу Хрвата Дома народа ПС БиХ.

У Изетбеговићевој изјави СНСД-ов Сташа Кошарац препознаје намеру да се намећу политичка решења која су против интереса српског и хрватског народа у БиХ.

«То неће проћи јер Изетбеговић јуниор лекције не може да дели ни у свој странци,»- наглашава Кошарац.

«Сасвим је логично, политички оправдано и одгвоворно да се, када се уоче такве тенденције, најутицајније странке у српском и хрватском народу састају и траже одговоре на такве покушаје,»- додаје Кошарац.

НДП-ПДП-ови посланик Момчило Новаковић не мисли да је у Мостару био састанак по принципу два против трећег, али да разговори морају бити у правцу договара сва три народа.

Изетбеговићеву изјаву тумачи као жељу да утиче на унутрашње односе првенствено у Федерацији:

«Чињеница да је Бакирова изјава сконцентрисана на односе ФБиХ где практично Бошњаци имају уставну и такву позицију да условљају Хрвате да заједно одлучују — у противном нема решења.»

Медији са хрватким предзнаком у Федерацији, политичко савезништво ХДЗ-а БиХ и СНСД-а, учвршећено у Мостару поздравили су као противтежу бошњачком хегемонизму, вешто упакованом причом о грађанској БиХ.

Само наивни данас не препознају опасност од таквог концепта, који би БиХ претворио у државу већинског народа, Бошњака.

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ; ;