Огроман ледени брег масе хиљаду милијарди тона, један од највећих икад виђених, одломио се од Антарктика, саопштили су истраживачи британског универзитета Свонси.

Формација се догодила између понедељка и среде — навели су научници који прате шта се догађа с тим огромним блоком леда. Одломљени ледени брег је површине око 6.000 квадратних километара, што је шеснаест пута веће од површине Београда.

Ледени брег се одломио од леденог гребена Ларсен Ц. Он је сада мањи за 10 посто и тим одвајањем је, према научницима, промењен облик антарктичког полуострва. Према подацима научника «Ларсен Ц» је сада најмањи још од последњег леденог доба пре 11.700 година, преноси стуфф.цо.нз. Прошле недеље су медији широм света писала да се овај брег «клима као зуб».

«Он ће вероватно добити име А68, а тежи више од билион тона. Његова запремина је двоструко већа од језера Ери, једног од великих језера», преносе научници.

Сателитски снимак одвајање огромне санте леда на Антарктику. Британски научници који проучавају овај процес истакли су да су ово подручје и сам ледени брег непознати и забрињавајуће је што би Ларсен Ц могао да се сруши, што би изазвало отапање леда и подизање нивоа мора.

За научнике овај догађај је само један део расправе о дешавањима на Антарктику и утицају растуће температуре и људских активности.

Истраживач из Националног центра за податке о снегу и леду у Колораду Тед Скамбос одвајање ледене плоче наводи као пример како се полови могу променити у великој мери за само неколико деценија.

Нема сумње да су промене и отопљавања изазвана климатским променама, али како је тачно дошло до ових промена још увек је загонетка. На питање да ли ће ово одвајање утицати на подизање нивоа мора, Скамбос одговара да дефинитивно неће, али уколико у наредних неколико година санте почну да се отапају брже, приметили бисмо промену у нивоу мора.

«Дешавања на Антарктику немају велике последице по нас, али да се то десило на неком другом делу планете, вероватно би била озбиљна брига», истакао је он.

Скамбос додаје да су овакве ситуације уобичајене за Антарктик и да се одувек дешавају.

«Ова промена је велика, али није ни у највећих 10 од шездесетих година. Много је важније када се одвајају последњи делови глечера. То смо видели неколико пута, далеко на северу, али ова област је још увек безбедна»,  рекао је Скамбос.

Ројтерс

Тагови: ; ;