Електронска пошта, хакована са адресе једног од запослених у америчком Стејт департменту, се нашла на јавном домену. Из ње се види да је власник нападнуте адресе Роберт Ото. Како сазнаје «Комерсант», он ради у Бироу за обавештајну службу и истрагу, који се бави анализом ситуације у Русији и Евроазији. Према званичним информацијама на сајту Стејт департмента, служба се бави скупљањем и анализом унутрашње и спољне политике Русије, Белорусије, Молдавије, Украјине, Кавказа и Централне Азије у циљу заштите интереса америчке националне безбедности, економског просперитета и ширења демократије.

Украдена преписка је тренутно доступна на Pastebin, објавио је анонимни корисник који каже да, из поштовања према Отовој приватности, није објавио писмо упућено његовој жени и породици.

«Остатак писама ће показати ко је одговоран за низ информационих кампања и игра важну улогу у промовисању америчких вредности широм света», каже он.

Треба напоменути да је анонимни хакер, на кога се позива Foreign Policy, први пријавио провалу. Уредник каже да пошта није упућена само њима.

Судећи по објављеним документима, Ото је пратио промене особља у руској Влади. Једно од писама је садржало досије главе администрације Председника Антона Вајне, који је преузео дужност 2015 године након оставке Сергеја Иванова.

Писма су послата и на адресе низа руских медија, укључујући «Комерсант», «Ведомости», «Нову газету», «РБК», «Ехо Москве» «Слон» The New Times, Meduza, The Insider. Она садржи различиту тематику, од превремених избора, протеста камионџија до приватизације «Башнефти» и слично.

Поред тога, Ото је пратио активности руских политичара и јавних личности на друштвеним мрежама, укључујући ФБ и «ВКонтакте».

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;