Председник Кубе Раул Кастро осудио је данас оштрији приступ америчког председника Доналда Трампа односима с Хаваном, оценивши то «сметњом» у нормализацији веза два некадашња хладноратовска ривала.

Говорећи уочи друге годишњице поновног отварања кубанске амбасаде у Вашингтону 20. јула, Кастро је критиковао Трампово делимично уназађивање приступа који је његов претходник Барак Обама имао према Куби, навела је агенција Франс прес.

«Било каква стратегија у циљу уништења револуције било путем принуде или притиска, било путем суптилнијих метода неће успети», рекао је кубански председник, преноси АП.

Кастро је такође одбацио америчке «лекције» о људским правима, рекавши да Куба «има много чиме да се поноси» по том питању.

Трамп је претходно у јуну на скупу у Мајамију најавио пооштравање правила за Американце који путују на Кубу, забрану сарадње са једном туристичком фирмом којом руководи војска и потврдио трговински ембарго.

Председник САД је рекао да ће његова земља размотрити укидање тих и других ограничења ако Куба врати бегунце и затражио да та земља, између осталог, промени политику ослобађања политичких затвореника и одржавање слободних избора, наводи Франс прес.

Бета

Тагови: ; ;