Хакер под псеудонимом Јohnnie Walker хаковао је електронску пошту једног од високопозиционираних функционера Стејт Департмента и разделио његову кореспонденцију многим организацијама а међу њима и водећим западним медијима. Према информацијама издања Foreign Policy на чију је адресу такође стигао хаковани материјал у преписци се говори о Русији: стручњак који је био жртва хакерског напада редовно је са другим стручњацима и аналитичким центрима размењивао информације о руској проблематици. Стејт Департмент није ни потврдио ни демантовао чињеницу хаковања.

 

Хакер под псеудонимом  Johnnie Walker упао је у приватну елекронску пошту високог функционера Стејт Департмента и масовно разделио његову преписку. Према информацијама издања Foreign Policy,на основу раздељеног материјала види се да се ради о еминентном стручњаку Бироа за обавештавање и истраживање при Стејт Департменту који је специјализован за руску тематику.

«Вероватно је овај човек највећи стручњак за питања Русије у Стејт Департменту. Он најбоље зна шта се тамо дешава»- рекао је извор који је упућен са ситуацијом.

У издању се наводи да је жртва хаковања актуелни припадник Стејт Департмента, али његово име, након захтева релевантних оделења није саопштено, из разлога безбедности.

Вероватно се ради о хаковању електронске поште припадника Стејт Департмента Роберта Ота. Лист «Комерсант» сазнаје да су прве информацијама о цурењу мејлова америчког стручњака за унутрашња питања Русије при Стејт Департменту биле објављене на сајту pastebin.com 10. јула. После два дана идентичан запис појавио се на ресурсима justpaste.it и mediapart.fr.

«Вероватно сте знали да Стејт Департмент има директан утицај на формирање дневног реда не само у САД него и широм света. Сад можете и да се уверите у то»- написао је хакер који је слао хаковане материјале.

Он је додао да је, из поштовања према приватном животу обрисао сву његову преписку са супругом и родбином.

«Из осталих писама види се ко сноси одговорност за низ информативних кампања и тзв. митских одлука а у ствари промовисања «америчких вредности» по целом свету»- закључио је хакер.

 

О судбини Русије

Хакована преписка обухвата период од минимум две године, а писма углавном садрже званичне разговоре са стручњацима за Русију, укључујући и обавештајне заједнице, водеће медије, невладине организације, међународне организације.

Foreign Policy констатује да је стручњак који је био жртва хакерског напада редовно вршио преписке везане за руску тематику са другим стручњацима и аналитичким центрима.

 

При том сам Стејт Департмент није ни потврдио ни демантовао аутентичност ове преписке као ни саму чињеницу хаковања.

«Стејт Департменту је добро познато да криминалци често нападају налоге државних функционера и пословних људи. Наша политика је да не говоримо о конкретним инцидентима»- изјавио је представник Стејт Департмента.

Издање наводи да је хакерски напад извршен у време америчке истраге о «руским сајбер нападима» и наводном мешању Русије у америчке председничке изборе 2016. године. При том, циљ хакера су били конкретно стручњаци за Русију.

 

О професионалцима и аматерима

 

Експерти који су дали изјаве за  Foreign Policy саопштили су, као што је и било очекивано да је Русија могући извор сајбер напада , имајући у виду да припадници обавештајних служби често постају мета сајбер напада.

«Руси вероватно имају најагресивније службе у свету. И ово хаковање у потпуности одговара њиховом понашању»- изјавио је ветеран ЦИА Џон Сајфер.

Истовремено сајбер стручњаци позивају да се закључци не доносе прерано јер постоји могућност и да Johnnie Walker жели да за себе изгради име у хакерском окружењу.

Према речима експерта за сајбер безбедност Џефрија Кара код оваквих хакерских напада нема ништа необично а хаковање личне електронске поште не захтева посебну стручност. Према томе, овај напад је могао да изврши и било који појединац или група жељан славе или поштовања.

«Очигледно је да је Русија била заинтересована за хакерски напад на пошту стручњака за Русију. Међутим сличан интерес је могао да има и било који човек који има жељу да се прослави на тај начин»- рекао је експерт за сајбер операције Џон Николс.

«Човек увек мора да рачуна да његове поруке могу бити прочитане, украдене, дистрибуиране и искоришћене. Ја тако и радим»- рекао је за Foreign Polic Селест Јоландер бивши специјални помоћник у администрацији Барака Обаме.

 

Америка није једина

 

У петак је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова саопштила да је крајем јуна извршен сајбер напад и на електронску пошту руског МИП-а.

Путем масовног слања лажних мејлова са већ нападнутог налога руске амбасаде у Ирану криминалци су успели да остваре приступ електронској пошти корисника као и важним линковима у неколико оделења руског МИП-а. За неутралисање последица хакерског напада биле су предузете неопходне мере.

У међувремену под претњом се нашло и формирање руско-америчке групе за борбу против сајбер напада, коју су на самиту G20 разматрали председници Русије Владимир Путин и САД Доналд Трамп. Конгрес покушава да забрани сваку координацију са Русијом у области сајбер безбедности. И сам председник САД изјавио је да није могуће формирати овакву групу у догледној будућности. Руска страна наводи да још увек није јасно да ли ће Москва и Вашингтон успети да се у догледној будућности договоре око овог питања.

«Било је говора о формирању овакве групе. Да ли ће она бити формирана или не показаће време»- изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

 

 

Тагови: ; ;