Управа за инспекцијске послове Црне Горе наложила је општини Андријевица да у року од два дана уклони споменик Пуниши Рачићу подигнут у Слатини.

 

Иницијативу да се у селу Слатина, родном месту Пунише Рачића, постави спомен-обележје, покренуло је братство Рачића, а споменик је постављен у сриједу.

Из општине су рекли да ће предузети све законом прописане мере и радње.

Државна инспекција данас је прегледала документацију и записник комуналне инспекције Андријевице сачињен пре постављања споменика и на основу тога донела одлуку.

Рачић, посланик Радикалне странке у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, је 1928. године у Народној скупштини у Београду убио тројицу посланика Хрватске сељачке странке, а двојицу ранио, због чега је 14 година провео у затвору.

Из Владе Црне Горе јуче је саопштено да ће бити предузете све законске мере да буде уклоњен овај споменик постављен без дозволе.

Црногорско Министарство спољних послова саопштило је да се чином откривања споменика Рачићу вређају, не само најдубља осећања хрватског народа и државе, већ се настоје продубити политичке поделе у Црној Гори.

Реаговали су и из црногорског Министарства културе и поручили да ово спомен-обележје није подигнуто у складу са одредбама Закона о спомен-обележјима, односно у складу са Програмом подизања спомен-обиљежја који уз претходну сагласност Министарства културе доноси Скупштина општине Андријевица.

Министарство вањских и европских послова Хрватске оштро је осудило откривање спомен-обележја Рачићу, те је тим поводом упутило протесну ноту амбасадору Црне Горе у Загребу Бори Вучинићу.

Тагови: ;