Сусрет Душка Марковића са Ангелом Меркел, опозиција сматра његовом оградом од Ђукановића. ДФ верује да председнику Владе подршку пружају Немачка и Велика Британија.

Има ли у политици Владе Душка Марковића одступања од онога што му је у наслеђе оставио претходник Мило Ђукановић, како то примећује црногорска опозиција. Прве сумње су се појавиле још са саставом Марковићевог кабинета у коме су се нашла само два «Милова министра» — Зоран Пажин и Предраг Бошковић. Већ тада је премијер одбацио сваку помисао о «мимоилажењу», као и да ће га бити у четворогодишњем мандату.

Не, то није отклон. Персонални састав Владе је одговор на то шта чека Црну Гору — поручио је премијер Владе која је створена на изборима «обојеним» наводним покушајем државног пуча!

Званична Подгорица наставила је евроатлантске интеграције, постала чланица НАТО, наставила са оптужбама на рачун Русије око тобожње умешаности у покушај «државног удара», како Црна Гора не би постала део Северноатлантског савеза, продужујући санкције Русији. И тако све до сусрета Марковића са немачком канцеларком Ангелом Меркел, недавно, на маргинама самита западно-балканске шесторке у Трсту када је позвао да посети Црну Гору.

Један од лидера ДФ, Небојша Медојевић видео је у том сусрету жељу Марковића да направи отклон од политике Мила Ђукановића, у чему има подршку Немачке и Велике Британије.

Радикалан заокрет је и када је реч о иницијативи о економској сарадњи земаља Западног Балкана у односу на став Мила Ђукановића. Креирана је и негативна кампања у вези с иницијативом иза које стоје Немачка и Велика Британија. Чак је и Ђукановић изразио резерву према иницијативи, указујући да је процес ЕУ интеграција приоритет за ЦГ. Ђукановић је добро схватио да оваква ЕУ оптерећена бирократијом и склона лобистичким утицајима и корупцији, представља идеалан алиби за избегавање било каквих суштинских реформи — изјавио је Небојша Медојевић, један од лидера ДФ.

Он подсећа да је Ђукановићев режим суштински одбијао сваки договор о уклањању граница и баријера за слободну трговину у региону, «јер што је више граница то је боље за шверц, једину економску категорију коју Ђукановић одлично познаје».

Овај крупни заокрет Марковића представља јасан отклон од политике Ђукановића и интереса његове организације, којој не одговара сарадња у региону, јачање демократије и владавине права. Вероватно је и Марковић свестан шта би за Црну Гору значила поновна самоизолација од евроатлантских токова и сукоб са политиком Немачке, као доминантне силе у Европи. Суочен са чињеницом да је након уласка Црне Горе у НАТО, његова употребна вредност равна нули, и да за многе у међународној заједници представља неугодан терет из прошлости, Ђукановић покушава да поново дестабилизује и Црну Гору и регион — сматра Медојевић. — Остаје да се види хоће ли Марковић имати довољно подршке у ДПС или ће Ђукановић повратити контролу над Владом и сменити Марковића.

БЕЗ ПОЛИТИЧКОГ ПОТЕНЦИЈАЛА

Лидер ДПС Мило Ђукановић изјавио је да на политичкој црногорској сцени не постоји неко ко има политички потенцијал и снагу да својим деловањем коригује потезе власти.

Прећуткујући или фалсификујући то што је сваком нормалном очигледно, наши политички конкуренти нам шаљу поруку или да им напредак земље није по вољи, или да би нас они радије вратили у старо «добро» стање економске и политичке зависности од бројније православне и словенске браће — оцењује Ђукановић.

Вечерње новости 

Тагови: ; ; ; ; ;