Последње недеље јула ће се у Санкт Петербургу одржати велика поморска парада по други пут у њеној историји. Овога пута ће, по броју ратних бродова и авиона који учествују, бити налик на Параду Победе на Црвеном тргу у Москви. Биће то дефиле преко 60 ратних бродова. Над њима ће пролетети неколико десетина војних авиона.

Прва поморска парада је одржана 1996 у част 300-годишњице формирања руске ратне флоте. Након тога је Дан Ратне флоте РФ скромно обележаван у базама у Астрахану, Санкт-Петербургу, Северноморску, Севастопољу и Владивостоку и није имао национални статус и значај.

Ова Парада ће бити одржана у акваторији Петербурга и Кронштата, историјској бази руске Балтичке флоте. План је да надмаши прву. Учествоваће бродови све четири руске војне флоте — Балтичке, Северне, Тихоокеанске и Црноморске, али и поморска пешадија, обалске ракетне и инжењеријске јединице.

Поморски део параде предводиће тешка атомска крстарица „Петар Велики“, крстарца „Маршал Устинов“, велики десантни бродови „Александар Шабалин“, „Минск“ и „Маршал Кулаков“, корвете „Стојкиј“ и „Сообразитељни“ и мали ракетни бродови велике разорне моћи „Серпухов“ и „Гејзер“. Такође ће по први пут у Паради учествовати највећа атомска ракетрна подморница-крстарица на свету „Дмитриј Донски“.

Небом ће прелетати летелице руске поморске авијације, укључујући противподморнички авион-амфибију Бе-12, далеколетне противподморничке авионе Ту-142Мк и М3, Ту-142МР који обезбеђује везу са атомским подморницама, противподморничке Ил-38, ловци Су-27, Су-30СМ, Су-33, ловце МиГ-31 и МиГ-29К, ударне хеликоптере Ми-24 и Ка-52, палубне Ка-29 и Ка-27 и војно-транспортне Ми-8.

Традицију војно-поморских парада у Русији је установио цар Петар Велики.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;