Амерички потпредседник Мајк Пенс налази се у прилично незавидном положају — у тренутку када се сенка скандала везаног за дослух с Русијом све више надвија над Белом кућом — балансирајући између лојалности председнику САД Доналду Трампу и пазећи да и сам не буде увучен у скандал, оцењује АФП.

Мајк Пенс (58), бивши гувернер Индијане, тренутно је човек који је најближи америчком председништву — било као директни Трампов наследник ако му мандат буде превремено окончан, или као његов вероватни наследник на изборима који ће бити одржани 2020. или 2024, у зависности од тога колико ће мандата Трамп служити, наводи француска агенција.

И док је је његов шеф из дана у дан у све већим проблемима, уплетен у све ширу истрагу о везама предизборног тима с Русијом, експерти кажу да 48. потпредседник САД остаје присиљен да буде уз Трампа — барем за сада.

«Пенс је у веома тешком положају. Од једног потпредседника се очекује да буде лојалан председнику, али председник Трамп намеће тежак терет својим подређенима говорећи и радећи ствари које је често претешко одбранити», каже за Франс прес Џоел Голдстин, експерт за потпредседништво у Правној школи Универзитета Сент Луис.

Трамп и Пенс, оцењује француска агенција, тешко да могу бити различитији: док Трамп радо «помућује» идеолошке линије, Пенс је посвећени хришћански конзервативац, дискретан и дисциплинован барем колико је његов шеф више него енергичан и непредвидив.

Тако, док Трамп увелико твитује о нацрту закона о здравственом осигурању, Пенс је тај који посредује између Беле куће и Конгреса у закулисним покушајима да спасе угрожени закон.

У турбулентном Трамповом Вашингтону, Пенс је виђен као учвршћујућа снага администрације, «секира иза стакла које би требало разбити у случају опасности», навео је недавно новински сајт Дејли бист.

Па ипак, Пенс је предузео не тако познате кораке који наговештавају да он можда удара темеље своје политичке будућности — тако су, неуобичајеним потезом, два његова блиска саветника основала одбор за политичку акцију, тврди Њујорк тајмс.

Уз то, наводи њујоршки дневник, Пенс је почео да дочекује републиканске «мегадонаторе» у својој резиденцији у Вашингтону.

Међутим, Пенсове блиске везе са председником — које је прошлог месеца назвао «највећом привилегијом у свом животу» — могле би се показати као омча око његовог врата, упозорава француска агенција.

«Ниједан од седам последњих потпредседника нису били толико спремни да буду у тој мери удворички настројени у свом хваљењу председника и ниједан није изрекао толико значајних ствари за које се касније испоставило да су неистините», каже експерт Голдстин

.

Још један амерички експерт, Пол Бек са Државног универзитета у Охају, сматра да Пенс «добро жонглира» на «жици између лојалности лидеру у проблемима до гуше и избегавања да не буде ухваћен у скандал», како то описује АФП.

«Међутим, ако спор везан за Русију заиста увуче Трампову администрацију у дубоку, дубоку невољу… онда ће се и Пенс наћи у замци као један од чланова Трамповог тима», закључује амерички стручњак.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;