САД морају хитно да повећају производњу тенкова, иначе ни они ни њихови савезници неће имати чиме да зауставе “агресију Русије на Европу”, каже амерички војни експерт Лорен Томпсон.

По њеној процени, производња тенкова у САД је данас најмања за протеклих 40-50 година, а САД производи само по дванаест тенкова „Абрамс” годишње у фабрици у Лими у Охају. С друге стране, Русија своје оружане снаге опрема стотинама тенкова нове генерације који изгледају супериорно у односу на оно чиме располажу САД.

Томпсонова каже да су САД у кризи са тешким оклопом и да је тај проблем наслеђен од Обамине администрације. За решавање овог проблема ће бити потребно барем четврт века.

По њеним подацима, Русија већ има предност у тенковима јер их има на хиљаде, а Немачка, Француска и Италија укупно мање од 300. Тиме се Русија већ изједначила са оклопним снагама Запада и, чим почне озбиљнију производњу свог новог тенка „Армата”, аутоматски ће постати супериорна.

„Без претеривања, разлика у тенковској моћи може довести до пораза САД у будућем рату између Истока и Запада. На жалост, прекасно је да се креће са програмом генералног повећавања могућности армије САД у копненим биткама. Али, могуће је убрзати производњу најновијих типова тенковима Абрамс и модернизовати их”, каже она.

Компанија General Dynamics, која је главна у производњи Абрамса, већ је предложила план модернизације свих тенкова те класе којима располажу тешке оклопне бригаде САД.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;