„У наредном периоду ћемо наставити учешће у постојећим мисијама и очекујемо почетак ангажмана у мисији КФОР на Косову*. Ангажман у КФОР-у се очекује након скупштинске процедуре и адекватних припрема, вјероватно у првој половини наредне године“, казао је министар одбране Црне Горе, Предраг Бошковић, за агенцију Мина.

Црна Гора своје војнике неће упућивати у рат ни против Срба ни против Албанаца на Косову, већ ће их ангажовати само у контексту промоције, очувања и јачања регионалног и глобалног мира и безбедности, поручио је он.

Бошковић је у интервјуу агенцији Мина рекао да је његова недавна изјава истргнута из контекста, „на веома малициозан начин, својствен појединим медијима који заговарају назадну и одавно превазиђену политику и не мире се са чињеницом да је Црна Гора самостална држава, а камоли држава која је по свим параметрима лидер у региону“.

„Чланством у НАТО, Црна Гора је постала део система који баштини вредности на којима почива савремено демократско друштво. Једна од тих вредности је унапређење и очување мира и стабилности у кризним подручјима широм света“, казао је Бошковић.

Према његовим речима, Црна Гора ће, као поуздан савезник, у складу са својим капацитетима, доприносити успостављању и јачању мира, као што је то радила и до сада, учешћем у међународним мисијама.

„У том контексту, наша држава, сада и у својству чланице НАТО, у сваком свом ангажману, промовисаће искључиво мир и стабилност, било да се ради о регионалном, или о међународном контексту“, истакао је Бошковић.

„Црна Гора своје војнике неће упућивати у рат ни против Срба ни против Албанаца на Косову, већ ће их ангажовати само у контексту промоције, очувања и јачања регионалног и глобалног мира и безбједности било да је у питању Косово или нека друга територија која је заједнички договор 29 чланица Северноатлантског савеза“, поручио је Бошковић.

Како је навео, то је порука свима који свим снагама покушавају да креирају искривљену слику и да на неистинама граде своју политику и позиције.

Он је истакао да бити део најмодернијег војно-политичког савеза, за малу државу попут Црне Горе, представља изузетну привилегију, али и додатну обавезу да, континуираним спровођењем реформи, оправда указано поверење и позиционира се као поуздан савезник и кредибилан фактор стабилности на подручју Западног Балкана.

У складу с тим, како је навео, њихови приоритети биће усмерени ка даљој модернизацији и опремању оружаних снага.

„Наши војници ће и даље учествовати у мировним мисијама и операцијама под вођством НАТО, ЕУ и УН. Такође, наставићемо са усклађивањем националне легислативе са међународним прописима, како би и формално-правно били у могућности да пратимо савремене токове у оквиру Алијансе“, прецизирао је Бошковић.

До 2024. године достигнути ниво од два одсто БДП издвајања за одбрану

Он је подсетио да је планирано да Црна Гора до 2024. године достигне ниво од два одсто БДП издвајања за одбрану.

„Чиме ће се створити предуслови за даље опремање, набавку и реформу оних сегмената који су нам потребни да би били препознати као интероперабилан и поуздан савезник“, додао је Бошковић.

На питање када ће бити расписан тендер за набавку хеликоптера коју је недавно најавио, он је рекао да је Дугорочним планом развоја одбране дефинисано да улагање у пројекте опремања и модернизације ВЦГ представља један од приоритета у раду Министарства одбране.

„Свакако да набавка вишенаменских хеликоптера представља један од највећих приоритета, и у складу са тим Министарство предузима потребне активности, имајући у виду мисије и задатке ВЦГ дефинисане у Стратегији одбране, а који укључују и подршку цивилним институцијама приликом природних и вештачки изазваних катастрофа и у другим кризним ситуацијама“, казао је Бошковић.

Он је рекао да ће новац за набавку средњих вишенаменских хеликоптера бити обезбеђен кроз вишегодишњи кредитни аранжман, њихова цена ће зависити од потенцијалних понуда, а о најефикаснијем моделу набавке ће се одлучити након свеобухватних анализа које спроводе надлежне организационе јединице Министарства.

Бошковић је казао да је, поред средњих вишенамјенских хеликоптера, а у циљу достизања потребног степена интероперабилности ВЦГ у систему колективне одбране, приоритет до 2025. године су набавка радара за надзор ваздушног простора, оклопних возила за опремање декларисаних снага, транспортних средстава, као и различите врсте индивидуалне и колективне опреме неопходне за унапређење способности јединица Војске.

„Средства планирана за опремање и модернизацију у наведеном периоду су пројектована на око 110 милиона eвра“, прецизирао је Бошковић.

Упитан у којим ће новим међународним мисијама ВЦГ бити ангажована, што је недавно најавио, Бошковић је подсетио да ВЦГ учествује у ИСАФ/Ресолуте Суппорт у Авганистану, АТАЛАНТА, ЕУТМ Мали, МИНУРСО Западна Сахара, док је ангажман мисије УНМИЛ у Либерији завршен 28. 7. 2014. године.

До сада је, како је навео, укупно 449 припадника ВЦГ учествовало у мисијама.

 

 

ИН4С

Тагови: ; ; ;