Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је, на митингу у Истанбулу, пред десетинама хиљада људи упоредио пораз прошлогодишњег покушаја војног удара са турским ратом за независност пре једног века.

Он је неуспешно збацивање Иладе назвао издајнички и да су грађани, на његов позив да пруже отпор, спасили будућност Турске. Ердоган је рекао да покушај државног удара није био први и да неће бити ни последњи и упозорио да ће терористичке групе радити на поткопавању земље.

„Због тога ћемо им прво откинути главе!”, рекао је он уз клицање мноштва људи, додавши да ће одобрити закон о поновном увођењу смртне казне ако га Парламент предложи.

Он се придружио колони људи окружен децом и рођацима погинулих који су се окупили да обележе годишњицу спречавања покушаја државног удара. Заједно са супругом је открио споменик у знак сећања на 250 погинулих који су се одупирали покушају рушења владе 15 јула 2016 године, преноси Бета.

Десетине хиљада људи је тада у поворци дошло до знаменитог моста, данас названог „Мост мученика 15 јула”, где су се супротставили државном удару и сукобили са турским војницима који су покушали да збаце Председника.

Ката

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;