Упркос томе што Француска и Немачка покушавају да на све начине ојачају савез и да заједно подрже евро, крах еврозоне је неизбежан, оцена је експерта који је више од деценије радио у ММФ, преноси The Daily Express.

„Земље које су прешле на евро су уништиле своје валуте, али се нису договориле о најбитнијем, да јаке економије еврозоне помажу слабима како би се разлика међу њима смањивала. Уз то, дати су кредити Грчкој и Португалији, али не и осталим сиромашним земљама ЕУ”, каже експерт.

„Задуженост сиромашних земаља пред Европском банком наставља да расте и зато је реално да почну да иступају из еврозоне. То ће им омогућити да престану да плаћају камате, а затим и основни дуг. Популизам које се појачава и све боље котира у неким земљама ЕУ је узео на нишан сам евро и редовно га критикује. То је део програма за долазак популиста на власт”, каже он.

The Daily Express пише да нови француски Председник Емануел Макрон заговара пројекат јединственог буџета еврозоне, не би ли поправио позицију Француске, али је Ангела Меркел против тога зато што би таква реорганизација много коштала, а трошкови би у највећој мери пали на рачун Немачке.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;