Београд — Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Џанг Деђианг слетео је на аеродром Никола Тесла.

На аеродрому где га је дочекала председница Народне скупштине Маја Гојковић.
Џанг Деђианг боравиће у тродневној званичној посети Србији, на позив председнице парламента Србије Маје Гојковић.

Он је дочекан уз највише почасти, постројену гарду ВС, а такође и традиционално послужен са погачом и сољу.

Приређен је и културно уметнички програм, госта из Кине дочекала су деца у народној ношњи која су носила заставице две земље, а Џангу и његовој супрузи уручила су и цвеће.

Гојковић и Џанг данас ће одати почаст жртвама страдалим у НАТО бомбардовану на месту где се налазила кинеска амбасада, после чега ће бити приређен свечани дочек у Дому Народне скупштине.

Теме разговара биће развој парламентарне сарадње, унапређење политичких и економских односа, учешће Србије у иницијативама «Појас и пут» и формату сарадња Кине и земаља централне и источне Европе (КИНА-ЦИЕС).

У циљу даљег јачања пријатељских односа и парламентарне сарадње, у оквиру свеобухватног стратешког партнерства које две државе развијају, председници два парламената потписаће Меморандум о разумевању између Скупштине Србије и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине.

Другог дана посете, у понедељак, 17. јула Џанг ће се обратити посланицима на посебној седници парламента, коју је тим поводом сазвала председница Скупштине Србије.

У оквиру посете председници два парламента Гојковић и Џанг, са председницом Владе Србије Аном Брнабић, обићи ће у понедељак Железару Смедерево и ТЕ Костолац Б.

НСПМ

Тагови: ; ; ; ;