Фестивал руске музике „Бољшој“, који је на Мећавнику на Мокрој Гори окупио младе талентоване музичаре из Србије, Русије и Републике Српске, свечано је затворен доделом награда најбољим такмичарима.

На петом фестивалу по реду, „Златна матрјошка“ је, у конкуренцији такмичара од 18 до 25 година, синоћ припала квинтету хармоника Факултета музичких умјетности Источно Сарајево, сребрна Ањи Малковој из Новог Сада, а бронзана Ивани Дамјанов из Новог Сада. У конкуреницји од 13 до 17 година, победник је Светлана Звирјева из Санкт Петербурга, другу награду је добила Јана Јаковљевић из Београда, а трећу Виолета Сабајева из Омска.

Председник жирија била је Данијела Јовић, а чланови Зоран Комадина и Јуриј Розум. Оснивач фестивала Емир Кустурица је рекао да је Дрвенград изграђен да би окупљао људе који се баве културом.

У завршници фестивала наступили су Симфонијски оркестар „Бољшој“ и солисти мецосопран Милијана Николић, виолинисткиња Татјана Самуил и виолончелиста Јустус Грим. У забавном делу програма, публику је забављао познати српски рок састав „Рибља чорба“.

Циљ фестивала, који је основао режисер Емир Кустурица, а подржала компанија „Гаспромњефт“ је развој културних веза између Русије и Србије, као и подршка младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије.

Ката

 

 

 

 

 

Извор Срна

Тагови: ; ; ;