«Срећан сам што сам вечерас овде са вама. Овде сам међу пријатељима. Са Емиром Кустурицом се често срећем по свету, али овај сусрет у Србији је за мене посебан. Долазак у Србију, долазак на Мећавник, на фестивал „Бољшој“, за мене је празник. Нисам баш радостан што ја морам да затворим један овакав фестивал. Али, да би следећи „Бољшој“ овде и на овом месту био отворен већ идуће године, прво овај мора бити затворен. Хвала овом оркестру са којим се први пут срећем. Поздрављам вам, желим вам успех!

Овако је синоћ на Мећавнику, на незаборавној завршној вечери петог Фестивала руске музике „Бољшој“, домаћина Емира Кустурицу и госте фестивала у препуној концертној дворани поздравио чувени маестро Валериј Гергијев, највећи и најпознатији диригент данашњице.

Пре тога, Гергијев је са симфонијским орекстром „Бољшој“ извео увертиру опере „Ромео и Јулија“ Петра Чајковског, а извођење опере који минут касније, док је поноћ увелико била прошла, претворило се у изапоноћну пробу са оркестром. Невероватно је било синоћ на Мећавнику гледати како велики уметник дели своје искуство, своје огромно знање са музичарима члановима симфонијског оркестра, са младим музичким талентима, са публиком у препуној сали.

«Много пута сам са Емиром разговарао о доласку на Мећавник. И јутрос, до последњег тренутка нисам знао да ли ћу стићи да дођем на овај фестивал», рекао је Гергијев пошто је синоћ на Мећавнику дочекан хлебом и сољу као драг пријатељ. Он је на Мећавник стигао право из Париза где је на великом концерту поводом Дана пада Бастиље испод Ајфелове куле наступио пред пола милиона људи.

«Овде сам пре свега да са Емиром разговарам како помоћи младим људима, младим талентима. Сматрам да то морамо да радимо. И у Русији и у Србији има датума на које би се могли организовати велики концерти на које би дошли и одрасли људи, али и деца, и који би били бесплатни. Причаћемо о томе, нешто ћемо смислити», рекао је Гергијев.

Посета Гергијева, синоћње завршно вече фестивала било је, како је сам признао, велико вече и за Емира Кустурицу. Он је Гергијева, по свом сценарију, увео у велику салу на Мећавнику у којој су светла била угашена. Када је Гергијев стигао до средине дворане, светла су се одједном упалила, а велики диригент се у тренутку нашао пред оркестром, пред препуном двораном из које је сат и по касније испраћен овацијама.

«Ваш долазак је огроман поклон Србији, огроман поклон Мећавнику. Ово је, без претеривања, најсрећнија ноћ на Мећавнику од како је овај град настао», рекао је Кустурица поздрављајући Гергијева који је пред поноћ на Мећавник стигао хеликоптером из Београда.

Светска јавност била је прошлог маја потресена снимцима концерта који је Гергијев, заједно с оркестром Маријинског театра, чији је уметнички директор, извео међу рушевинама древне Палмире, која је тада ослобођена од терориста.

„Музичари, на жалост, нису они који могу да утичу на то да се не руше светиње, укључујући и хришћанске. За то су задужени, пре свега, политичари“, рекао је Гергијев на конференцији за новинаре у центру «Сава» уочи концерта.

Ката

 

 

 

 

 

Извор Искра

Тагови: ; ; ;