Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да ће Влада у наредном периоду расправљати о давању дипломатског статуса припадницима Руског хуманитарног центра у Нишу, уз опаску да је та тема веома исполитизована.

«Та тема је много исполитизована и доведена до тог нивоа, до много вишег значаја него што јесте», рекао је Дачић одговарајући на питања новинара пред седницу ГО СПС-а, чији је председник.

Према Дачићевим речима, у том случају треба водити рачуна о ставовима разних земаља о том питању (дипломатском статусу за РХЦ) али и о нашим националним интересима.

«О томе ће се изјаснити Влада Србије у наредном периоду», рекао је Дачић.

Упитан да прокоментарише позицију Србије у односу на ЕУ, НАТО и Руску Федерацију, Дачић је рекао да се европски пут Србије ничим не супротставља њеним пријатељским односима са другим земљама.

Дачић је такође подсетио да се српска политика о тим питањима није мењала.

«Ми јесмо опредељени за евопски пут, јер сматрамо да је то у најбољем интересу грађана Србије. С друге стране, ми имамо и своје друге стратешке циљеве и приоритете, као што је очување нашег суверенитета и интегритета, као што је принцип војне неутралности и наше залагање за унапређење односа са традиционалним пријатељима као што су Русија и Кина и низ других земаља», навео је Дачић.

Дачић је поред Русије и Кине истакао пријатељске односе са Индијом, бројим афричким и латиноамеричким земљама које нас, како је напоменуо, подржавају када је реч о нашем територијалном суверенитету и интегритету, односно о једнострано проглашеној независности Косова и Метохије.

«Председник Александар Вучић се налази у значајној посети САД и већ је рекао да ће изнети наше становиште које представља руку пружену за сарадњу свима, која подразумева партнерство. Ми у складу са тим немамо разлога да мењамо наше ставове», рекао је Дачић.

Тагови: ;