Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Џанг Деђијанг је током свог обраћања посланицима у Скупштини Србије навео да се кинеска иницијатива «Појас и пут» претвара од идеје у реалност и додао да је Кина спремна да у цео пројекат укључи и Србију.

«Иницијатива ‘Појас и пут’ је пореклом из Кине, али Кина је спремна да заједно са свима укључи и Србију, да заједно подстиче нове резултете у изградњи ‘Појаса и пута'», рекао је Џанг Деђијанг обраћајући се на посебној седници Скупштине Србије, којој је присуствовала и премијерка Ана Брнабић.

Наводећи да се искрено нада да ће Србија што пре постати члан европске породице, Џанг је истакао да је Србија прва земља у региону која је остварила стратешко партнерство са Кином чиме је, истиче, отворено ново историјско поглавље.

Позвао на заједничку изградњу светле будућности и стратешког партнерства Кине и Србије.

Подсетио је на заједничку декларацију коју су председници Кине и Србије, Си Ђинпинг и Томислава Николић потписали 2013. истичући да су 2016. приликом посете кинеског предсендика Србији билатерални односи подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

Навео је и овогодишње посете Томислава Николића и Александра Вучића Кини, те да су они у сусрету са кинеским председником постигли важне консензусе о даљем продубљивању традиоционалног пријатељства и међусобног стратешког поверења.

Говорећи о дугогодишњем традиционалном пријатељству две земље, Џанг је навео да су политички односи Србије и Кине на веома виском ниову.

«Кинеска страна ће подржавати пут који је народ Србије сам изабрао, као и напоре Србије у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије», рекао је Џанг.

Посебној седници присуствовала је и премијерка Ана Брнабић, потпредседник владе Небојша Стефановић, министри Александар Антић, Зоран Ђорђевић, Горан Триван, генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, као и представници дипломатског кора.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;