Више од 25.000 припадника терористичке организације ИСИС погинуло је током операције ослобађања Мосула, другог по величини града у Ираку.

«Више од 450 бомбаша самоубица погинуло је од октобра, а 1.247 возила која су била опремљена бомбама је уништено», саопштио је ирачки војни заповедник генерал Абдул Амер Рашид Јаралах.

Он је истакао да је током офанзиве на Мосул коришћено 130 борбених дронова.

Терористи ИСИС-а су у јуну 2014. године окупирали Мосул, а вођа групе Абу Бакар ал Багдади је у недавно срушеној Великој џамији у центру Мосула прогласио оснивање такозваног калифата ИСИС-а.

Здружене ирачке снаге су после три месеца акција, уз подршку међународне коалиције, у јануару ове године ослободиле источни део Мосула, а 19. фебруара је покренута акција ослобађања центра града који се налази на западној обали реке Тигар.

Премијер Ирака Хаидар ал Абади је 10. јула прогласио да је Мосул ослобођен од терориста који су га контролисали од лета 2014. године.

Шеф парламентарне Комисије за безбедност и одбрану Ирака Хаким Замили раније је саопштио да су ирачке снаге безбедности од 2014. године до сада убиле близу 28.000 припадника терористичке организације ИСИС у тој земљи.

НСПМ

Тагови: ; ; ;