Широм региона стотине ватрогасаца се бори с ватреним стихијама, канадери гасе велике пожаре између Сплита и Омиша. У Хрватској  је најтежа ситуација с пожаром у појасу између Сплита и Омиша, у местима Срињине и Ситно Доње. Нема струје, вода је стигла у цистернама, а становници евакуисани.

Пожар гаси 150 ватрогасаца, а након што због јаког вјетра нису могли полетети, у подневним сатима канадери су ипак почели гасити јужни део жаришта пожара , како се ватра не би ширила према туристичким насељима у Дугом рату и Подстрани, јавила је репортерка Ал Јазеере Мартина Кисељак.

У бројним заосецима брани се кућа по кућа јер се ватра шири кроз насеља, рекао је жупан Сплитско-далматински Блаженко Бобан, а уз ватрогасне снаге у борби против ватрене стихије учествују и грађани. Неколико ватрогасаца је повређено.

Велики пожар букнуо је код Омиша и почео се ширити према Сплиту.

Пожар је букнуо након поноћи у Тугарама код Омиша,а током ноћи и јутрасе  проширио на Срињине, Ситно Горње и Доње, а ватрени језици стигли су и до звездарнице на Мосору где се ватрогасци већ сатима боре против стихије, али и буре која дува и стално мења смер ватре.

О размерима пожара говори и податак да је ватра видљива из Сплита у којем по ваздуху лети пепео, а осећа се и мирис дима.

Копнене војне снаге за сада у приправности, а на терен су се запутили хрватски министар обране Дамир Крстичевић и министар унутарњих послова Давор Божиновић.

Извор Ал Џазира

 

 

 

Тагови: ; ;