Друга рунда преговора ЕУ и Велике Британије о иступању те земље из чланства у Унији почела је данас у Бриселу, а две стране су и даље далеко од договора о правима грађана након што Брегзит за мање од две године званично ступи на снагу.

Мишел Барније, главни преговрач ЕУ са Великом Британијом, каже да ће се сада бавити суштином питања.

«Морамо да размотримо и упоредимо позиције како бисмо постигли добар напредак. Наше преговарачке групе ће радити на правима грађана, финансијским решењима и на другим питањима важним за раздвајање», истакао је Барније.

Дејвид Дејвис, државни секретар Велике Британије за Брегзит, објашњава да постоје четири категорије питања: права грађана, питања финансија, питање раздвајања и Северна Ирска, као посебно питање.

«За нас је изузетно важно да утврдимо разлике и покушамо да их превазиђемо. Сада је време за посао како би преговори били успешни», навео је Дејвис.

Напредак о правима грађана после Брегзита је главно питање које две стране морају да реше пре почетка преговора о трговини и дуга који Велика Британија мора да плати приликом изласка из Уније, али и о проблему граница у Ирској.

Лондон предлаже да грађани ЕУ који су живели у Великој Британији најмање пет година могу да наставе да живе и раде у тој земљи, као и да имају приступ социјалним бенефицијама.

Више од три милиона грађана ЕУ мораће индивидуално да поднесе захтев за останак у Великој Британији, а остаје нејасно да ли такав предлог важи и за грађане који су у Великој Британији боравили краће од пет година, као ни каква ће права имати чланови њихових породица.

Европски званичници оцењују да британски предлог није довољно добар. Европски парламент је упозорио да ће уложити вето на коначни споразум о Брегзиту, ако Лондон не омогући грађанима ЕУ да изаберу да ли желе да остану у тој земљи после њеног изласка из Уније.

Ово је прво питање о којем ће се разговарати током четвородневних преговора у Бриселу, а било какав договор највероватније ће се пресликати на преко милион британских држављана који тренутно живе у ЕУ.

Шеф британске дипломатије Борис Џонсон рекао је раније да је предлог који премијерка Тереза Меј нуди за грађане ЕУ «веома поштен и озбиљан» и да се ради о «сјајној понуди».

РТС

Тагови: ; ; ;