Ванредно стање у Турској продужено је за још три месеца, скоро годину дана након што је уведено због покушаја државног удара 15. јула прошле године. Парламент је прихватио раније данас упућен захтев Владе Турске да продужи ванредно стање уведено након неуспелог пуча, преноси Ројтерс.

Према саопштењу канцеларије премијера Бинали Јилдирима, кабинет је затражио да парламент продужи вандредно стање за наредна три месеца почев од среде 19. јула.

Овај захтев уследио је након церемонија у току викенда којима је обележена годишњица неуспелог војног пуча у ком је живот изгубило око 250 особа.

Од како је у Турској уведено ванредно стање 20. јула прошле године, више од 50.000 људи је ухапшено, а 150.000 је суспендовано или отпуштено са посла у државној служби и приватном сектору.

Ердоганови противници, како се наводи, тврде да су ти догађаји Турску гурнули на пут ка већем ауторитаризму.

Влада Турске наглашава да је «чистка» неопходна у супротстављању безбедносним изазовима са којима се држава суочава и у истребљењу присталица имама Фетулаха Гулена, који се налази у САД и ког Турска оптужује за организовање пуча, за шта он негира оптужбе.

Ројтерс

Тагови: ; ; ;