Снаге НАТО-а успевају да одврате Русију и то већ раде одржавајући вежбе у источној Европи, изјавио је румунски председник Клаус Јоханис током посете месту маневара НАТО-а и неколико партнерских земаља у Румунији.

«Вежбе су живи доказ чињенице да наши војници не само да разговарају једни с другима, него да су и у стању да се боре заједно када је то потребно», рекао је Јоханис новинарима. Он је је посетио подручје маневара на северозападу Румуније, где се одвијају војне вежбе које организују НАТО и партнерске земље.

Говорећи о томе да ли би најновије регионалне војне вежбе могле да одврате Русију, Јоханис је рекао: «Наравно да би могле», додајући да сматра да ће се то и догодити.

Амерички амбасадор у Румунији, Ханс Клем, такође је похвалио резултате снага НАТО-а, посебно румунских војника.

«Уз мало подршке америчке војске, оно што смо видели данас је огроман приказ способности румунске војске и морнарице», рекао је он новинарима.

Око 5.000 војника из НАТО савеза и њихових партнера, укључујући Србију, Украјину и Јерменију, учествују у вежбама у Румунији, на којима су присутни и румунски председник и генерални директор НАТО-а генерал Петар Павел, а који је у дводневној посети овој земљи.

Велики маневри укључују употребу тенкова, више од 650 пешадијских борбених возила, војних авиона, као и хеликоптера САД и Румуније.

Вежбе су дио великих маневара под називом «Чувар сабље», коју предводе снаге САД у Европи, заказаних за 20. јула.

Маневри који се одржавају у Румунији, Мађарској и Бугарској, укључују 25.000 војника из више од 20 земаља НАТО и њихових партнера.

Маневри укључују укупно 18 специјалних вежби, укључујући бојево гађање ПВО система, пешадијски бојеви маневри, вежба инжењеријских јединица као и вежба санитетских јединица.

Маневри «Чувар сабље» одржавају се једном годишње од 2013. године у Црноморском региону.

«Циљ вежби је да се повећа ниво сарадње трупа и да се покаже спремност да се обезбеди безбедност у региону Црног мора. Вежба је такође организована како би се обезбедило да трупе НАТО-а буду у стању да се боре против технолошки напредних сила», рекао је заменик шефа америчке војске у Европи, генерал Џејмс Мекконвил, иако није споменуо било каквог конкретног противника.

«Видели смо комбиноване операције. За неку врсту непријатеља то је добра способност коју имате», рекао је он коментаришући вежбе.

«У одвраћању се ради о способности, однодно да се обезбеди да сваки потенцијални противник зна да смо спремни на све што је потребно», изјавио је новинарима командант копнених снага америчке војске у Европи Бен Хоџис.

Он је нагласио да је НАТО вољан да «остави врата отвореним» за Русију како би се «вратила у глобалну заједницу».

Он је додао да би алијанса требала «остати јака» како би НАТО добио «најбољу шансу» да омогући Русији «да прође кроз та врата. »

Према Хоџису, «Руси поштују само снагу. Уколико покажемо да смо уједињени, да смо спремни, мислим да нећемо имати више потребе да бринемо о било каквим Русима“, рекао је Хоџес.

Русија је више пута саопштавала да повећано војно присуство НАТО-а у источној Европи угрожава безбедност у региону и води само ка ерозији глобалног безбедносног система. Крајем јуна руски министар одбране Сергеј Шојгу је рекао да провокативне акције Алијансе «подижу узајамне сумње и притискају Русију да предузме одговарајуће мере, углавном у западном стратешком правцу».

РТ/Восток

Тагови: ; ; ;