Током септембра у Црној Гори би око 10 хиљада људи могло да изађе на улице са захтевом за ванредне парламентарне изборе.

«Демократски фронт» (ДФ)  који окупља главне опозиционе снаге планира да покрене масовне протесте, За организовање протеста он планира уједињење свих опозиционих странака и невладиних организација. Масовни протести требали би да доведу до превремених парламентарних избора, сматра један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић. Према његовим речима један од основних разлога за незадовољство је русофобна и пронатовска политика власти.

ДФ сматра да су превремени парламентарни избори једини начин за излазак из кризе. При том, уз сарадњу свих опозиционих партија и НВО на улице Подгорице могло би се извести 10 хиљада људи (у главном граду живи око 150 хиљада људи). У разговору за руско издање «Известија» један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић изјавио је да ДФ планира да иницира протесте у септембру чији је циљ расписивање ванредних парламентарних избора 2018. године заједно са председничким.

«Црна Гора се због репресивне политике режима налази на ивици грађанског рата. Продубљене су економске и социјалне разлике. Владајућа елита покушава на све начине да омета рад опозиције која се залаже за укидање антуруских санкција, укидање признања независности Косова и Метохије као и расписивање референдума о даљем останку Црне Горе у НАТО-у»- рекао је Кнежевић за «Известију».

И «Покрет за неутралност» (једна од главних НВО у земљи) подржао је ову иницијативу.

«Политичка опозиција бојкотује рад парламента из више разлога. Резултати последњих избора су фалсификовани. Владајућа партија како би себи обезбедила већину и оправдала свој улазак у НАТО оптужила је опозицију за умешаност у покушај државног преврата за време избора»- рекао је лидер покрета Стефан Ђукић.

Лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић оптужени су да су наводно планирали преврат за време парламентарних избора 16. октобра прошле године. Судски поступак против двојице опозиционих лидера изазива додатну напетост у земљи. Прво заседање суда поводом овог случаја заказано је за 19-21. јул.

Владајућа Демократска партија социјалиста на челу са Милом Ђукановићем (фактички руководи земљом од 1991. године) не обраћа пажњу на захтеве, не само опозиције него и већине грађана (што показују многе анкете) да се распише референдум о уласку Црне Горе у НАТО. Без обзира на ставове већине грађана Црна Гора се 2014. године придружила антируским санкцијама уништавајући тако сопствену економију која у многоме зависи од руских инвестиција.

«У Црној Гори се вештачки ствара србофобија и русофобија коју не подржава већина грађана. Против тога су и лидери ДФ-а»- рекао је за «Известију» директор Балканског центра за међународну сарадњу Виктор Колбановски.

Према мишљењу експерта стварање унутрашњег непријатеља омогућава владајућој партији останак на власти а због тога степен напетости у земљи расте што продубљава и кризу у земљи.

 

Тагови: ; ;