Сви у Вашингтону, Бриселу и на Балкану, изузев Србије, разумеју да ће Београд морати, у овој или оној форми, да прихвати незавиност Косова пре уласка у ЕУ — тврди Професор на америцком Универзитету Џон Хопкинс Данијел Сервер.

Према његовим речима, Вучић у Вашингтону може да тражи посебан третман за Србију, али указује да је Србија већ имала такав третман када је постала земља кандидат за чланство.

Будући специјални третман ће више зависити од Еврољана, него од САД, али САД су вољне да подрже разумне предлоге за убрзање чланства у ЕУ, не само за Србију већ и за друге земље — додаје Сервер.

Каже да САД неће одустати од подршке независности «Косова».

Американци желе да Приштина уложи максимум напора, како би војска Косова била формирана без активног противљења из Београда или косовских Срба, али ће Вашингтон на крају подржати — оцењује он.

Такође, ако Рамуш Харадинај постане премијер, Америка очекује од Србије да прихвати такав исход, додаје Сервер.

Он очекује да ће се се бриселски дијалог наставити на председничком нивоу и указује да не зна када ће врата ЕУ бити поново отворена за нове чланице, али сматра да је најбоље бити припремљен када тај тренутак дође.

Кад је реч о српско-руским односима, који су, по многима, спорни с гледишта САД, Сервер оцењује да «Трампова администрација свакако разуме оне који желе да имају добре односе са Русијом, што је нешто чему тежи и он сам».

Тагови: ; ; ;