Оптужбе црногорских и страних дипломата око руске умешаности у “државни удар” јачају уочи судског процеса

Пред почетак судског процеса против 14 особа које оптужница тужилаштва терети за покушај “државног удара” 16. октобра прошле године на дан парламентарних избора, реторика црногорских и страних дипломата је све оштрија према Русији, коју виде као кључног “савезника” за наводни пуч, али и баријеру која је стајала на путу Подгорице у чланство НАТО. Амбасадор Црне Горе у Вашингтону Небојша Калуђеровић, пред члановима Одбора за оружане снаге америчког Сената оптужио је Москву да притиска Подгорицу због уласка у Северноатлантски савез.

— На чланство Црне Горе у НАТО често неки високи руски званичници гледају као на привремени пораз, кроз лажну причу да НАТО нема подршку у Црној Гори. Институције у Црној Гори успеле су да се одупру руском притиску захваљујући реформама које су спровеле на путу за НАТО — казао је Калуђеровић.

Извршни потпредседник Атлантског савета Дејмонд Вилсон оптужио је руску војну обавештајну службу (ГРУ) и њене сараднике да су директно умешани у организовање покушаја државног удара у Црној Гори, “чији је циљ био да се постави влада која је пријатељска Москви и омете пут у НАТО”.

— Наши стручњаци за дигиталну форензику сачинили су убедљив случај о умешаности Русије, а тичу се пре свега повезаности осумњиченог Едуарда Шишмакова са ГРУ — казао је Вилсон.

Док је из Центра за анализу европске политике Јануш Бугајски поручио да се “савезнице морају боље припремити за будуће насилне сценарије”.

Поводом ових изјава реаговао је Демократски фронт, који верује да оне долазе од лобиста “косовске независности” и да су лажне. Наводе да је Јануш Бугајски, човек који је плаћени Тачијев лобиста, прононсирани српски непријатељ и један од главних промотера бомбардовања СРЈ 1999, поновио причу “талика црногорског” Миливоја Катнића, и то пред америчким Сенатом.

— Њему се у акцији ширења лажи пред истим телом придружио извесни Дејмон Вилсон, који психопату и убицу Сашу Синђелића намерно назива Александром (баш као и Катнић док их нисмо раскринкали) како би том лажи прикрио његов прави идентитет и налогодавце — поручују у ДФ.

— Ови лажни сведоци који су се заклели да ће говорити истину су саопштили многе лажи које ћемо веома лако документима Сенату и доказати.

НЕОСНОВАН ПРИТВОР

Адвокат Мироје Јовановић изјавио је да се његов брањеник Михаило Чађеновић и даље неосновано држи у притвору, захтевајући од Уставног и Апелационог суда да укину ту меру.

— У решењу Вишег суда у Подгорици наводи се да се Михаило држи у притвору да не би “поновио кривично дело”, а ја питам тај суд како управо таква бојазан не постоји и код Синђелићевог мистериозног пријатеља, Милоша Јовановића, који је оптужен у истом предмету, и слободно се шета Србијом. У лажној афери “државни удар” притвор се користи као метод притиска на притворене особе да признају оно што нису урадили, као и да лажно оптуже оне за које знају да су невини.

ЖАЛБА

Уставни суд Црне Горе би 19. јула требало да одржи седницу на којој ће одлучивати о уставној жалби која је поднета против одлуке о притвору за Михаила Чађеновића.

— Надам се да ће 27 одлука Суда у Стразбуру, које су цитиране у тој уставној жалби у корист Чађеновића, имати већи утицај на Уставни суд, од флоскула специјалног тужиоца, које су документима раскринкане — каже адвокат Јовановић.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ;