Подгорица — Врховни суд омогућио је снимање суђења оптуженима за покушај тероризма, а телевизије ће моћи уживо да преносе тај поступак, пишу подгоричке «Вијести».

Позивајући се на саопштење педседнице Врховног суда «Вијести» пишу да ће бити обезбеђена јавност суђења у предмету против окривљених због кривичног дела стварање криминалне организације, кривичног дела тероризам у покушају кроз физичко присуство у судници и кроз обезбеђивање уживо преноса суђења.

У саопштењу се наводи да за све детаље у вези преузимања сигнала, заинтересоване медијске куће треба да се обрате директно Радио-дифузном центру.

Овакву одлуку председница Врховног суда Весна Меденица је донела ценећи да је неопходно да главни претреси у овом предмету буду праћени уз аудио-визуелно снимање током целог поступка, а имајући у виду да је кривично-правни случај који се односи на догађај поводом кога се води кривични поступак против више лица, чији заштитни објекат су најважније друштвене вредности, и то уставно уређење и безбедност Црне Горе и добра заштићена међународним правом, а који је покренуо највиши степен интересовања јавности.

Одлука је донета уважавањем принципа права на правично суђење и гаранцију јавности судских поступака, па с тим у вези нужност обавештавања јавности о кривичним поступцима, као и потребе медијског извјештавања о раду судова, кроз које се остварује увид у функционисање кривичног правосуђа и доприноси праведности судских поступака.

Почетак суђења заказан је за 19, 20. и 21. јул.

За покушај тероризма на октобарским изборима 2016. године оптужени су лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић. Осим њих, на оптужници Специјалног државног тужилаштва су руски држављани Едвард Шишмаков, Владимир Попов, Мандићев возач Михаило Чађеновић и девет српских држављана, међу којима је и бивши шеф српске Жандармерије Братислав Дикић.

Поступак против преводиоца ДФ-а Ананија — Нина Никића води се посебно.

НСПМ/ТАНЈУГ

Тагови: ; ;