Министар вањских послова Словачке и некадашњи високи представник ЕУ у БиХ Мирослав Лајчак каже да не види БиХ као кандидата за чланство у ЕУ у следећој години.

И док је у понедељак, наиме, званични Брисел позвао БиХ на «хитно усвајање закона о акцизама и потписивање Уговора о успостављању транспортне заједнице», а председавајући Председништва Драган Човић најавио да ће БиХ до краја године завршити обавезе када је реч о МАП-у за НАТО и кандидатском статусу БиХ у ЕУ, познаваоци босанскохерцеговачких «прилика и неприлика» све стављају под велики знак питања.

«Посебно не у оваквим оконостима», рекао је Лајчак за Дојче веле.

Он се на маргинама министарског Савета у Бриселу осврнуо на недавно одржани самит Западног Балкана у Трсту где једино БиХ није ставила потпис на уговор о Транспортној заједници.

«Самит у Трсту је показао да БиХ сама од себе прави таоца. Политичари због своје неспособности да се договоре у име европске будућности, што је једино питање које има значајну подршку свих у БиХ, су изоловали своју земљу чак и од осталих држава у региону», напомиње Лајчак.

Он понавља став да су политичарима у БиХ партијски и лични интереси важнији од интереса и земље и грађана. Истовремено, Лајчак упозорава да се у ЕУ не улази уз помоћ Бонских овлашћења или санкција.

«Ви треба да покажете сваким кораком и легислативним актом да су европске интеграције ваш приоритет. Нажалост ,одговорност међународне заједнице лежи у томе што смо навикли политичаре у БиХ да ми решавамо ваше проблеме. То тако не функционише са евроинтеграцијама. Поготово када нема ентузијазма (за проширење у ЕУ). Треба уложити двоструко више напора да би се ушло у ЕУ», дирекатан је словачки шеф дипломатије.

Тагови: ; ; ;