САД су спремне да распореде ракете средњег домета као одговор на то што је Русија прекршила договора о ликвидацији ракета средњег и малог домета, саопштили су из Пентагона.

„Мере које садржи споразум укључују и истраживање и разраду у циљу распоређивања, али не и тестирања балистичких и крстарећих ракета средњег домета у оквиру тог договора“, рекао је заменик председника Заједничког комитета начелника штабова Оружаних снага САД генерал Пол Селви.

По његовим речима, Русија је већ изашли из оквира тог споразума, наводно распоредивши крстареће ракете средњег домета уз могућности ношења конвенционалне и нуклеарне бојеве главе.

Подсетимо, на расправи у Сенату 8. јула био је усвојен амандман на акт о националној одбрани са предлогом да се против Русије уведу нове санкције за „кршење“ договора о ликвидацији ракета средњег и малог домета.

По том закону од Пентагона се очекује да се изради план по којем ће се у Европу поставити високопрецизно оружје, како би се појачало обуздавање Русије уз помоћ конвенционалног оружја.

 

Спутњик

Тагови: ; ;