За генералног секретара Организације за Европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) изабран је досадашњи стални представник Швајцарске при овој организацији Томас Гремингер, саопштила је канцеларија ОЕБС-а у Бечу.

Вишемесечна криза око највиших функција у ОЕБС-у оконачана је, пошто је данас у подне истекао рок за подношење приговора на предлог именовања, те је Швајцарац Томас Гремингер постао нови генерални секретар организације која покрива територију од Ванкувера до Владивостока.

У «пакету“ предлога биле су и друге личности, те су решене функције шефа Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР), високог комесара ОЕБС за мањине, те и изасланика за слободу медија.

На чело ОДИХР постављена је Исланђанка Ингибјерг Гисладотир, а високи комесар за мањине је доскорашњи генерални секретар ОЕБС Ламберто Зањер.

Изасланик за слободу медија је од сада Француз Арлем Дезир.

 

Захваљујући дипломатској офанзиви председавајућег ОЕБС-у, министра иностраних послова Аустрије Себастијана Курца и, како су медији пренели, прихватању од стране његовог руског колеге Сергеја Лаврова питање о пупуњавању важних функција решено је прошле недеље.

По први пут у историји ОЕБС истовремено су попуњене чертири највише функције у ОЕБС-у.

Иначе за доношење одлуке у ОЕБС-у потребан је консензус свих 57 чланица, што чини сваки процес усаглашавања посебно тешким, па се често деси да бројна питања месецима остану отворена.

Тагови: ;