Лидер Доњецке Народне Републике Александар Захарченко, предложио је да се уместо Украјине која је показала своју неспособност, створи нова, прелазна држава Малорусија.

«Ситуација је зашла у ћорсокак. Ми предлажемо план реинтеграције земље. Како би зауставили грађански рат ми смо размотрили ситуацију и дошли до закључка да се Украјина показала као пропала држава. Кијевски режим није у стању да заустави грађански рат. Ми предлажемо стварање Малорусије као нове државе на прелазни период од три године»- рекао је Захарченко новинарима.

Подсетимо, током априла 2014. године одржани су масовни митинзи становништва тадашње Доњецке и Луганске области, на којима је народ не признајући легитимност кијевске власти прогласио «народне републике». У мају је у овим областима одржан референдум и проглашена независност. Након тога ове републике формирале су сопствене органе власти а у новембру исте године одржани су и парламентарни избори.

Кијевска власт не признаје ДНР и ЛНР, а територије под њиховом контролом сматра окупираним. Оружане снаге ових република сматра терористима.

Тагови: ; ;