Председници Русије и Сједињених Америчких Држава одржали су «кратак разговор» после вечере, организоване у оквиру самита Г20 у Хамбургу, али се то не може назвати пуним састанком двојице лидера, речено је новинарима из пресс службе Беле куће.

 «Није било «другог сусрета» између председника Трамп и Путина, био је то кратак разговор после вечере.Све инсинуације да је Бела кућа наводно покушала да сакрије чињеницу да је одржан други састанак су лажне, пуне злобе и апсурда», преноси Ројтерс речи представника администрације америчког председника.

Скандал око «тајног састанка» Доналда Трампа и Владимира Путина је избио у америчким медијима након интервјуа шефа међународне консултантске фирме «Eurasia Group» Јана Бремера датом агенцији Bloomberg .

„Првом разговору Трампа и Путина, који је трајао дуже од сва сара, су присуствовали Рекс Тилерсон, преводиоци и Сергеј Лавров. Међутим, за други једночасовни сусрет готово нико није ни чуо», рекао је он.

Лист Вашингтон Пост је, позивајући се на извор у Белој кући, објавио да је разговор Путина и Трампа одржан средином вечери организованој за шефове држава и њихове супружнике.

Бела кућа је накнадно објавила да се други сусрет догодио током вечере лидера Г-20 и да је до њега дошло тако што је Трамп напросто устао са свог места и заузео слободно место поред руског Председника.

У питању је био разговор у четири ока, ако се изузме преводилац. Преводио је Путинов преводилац, јер је крај Трампа у том моменту био преводилац за јапански који не зна руски.

Према секретару руског председника Дмитрија Пескова, двојица лидера су поред разговора основног састанка у трајању од два сата имали и друге могућности да комуницирају пре и после формалног састанка.

Доналд Трамп је такође реаговао на шпекулације у медијима о  наводном другом «тајном» састанку назвавши их «лажним и болесним».

 

Тагови: ; ;