«Косово» има гласове за учлањење у УНЕСЦО и Интерпол, поручио је министар спољних послова одлазеће «косовске» владе Енвер Хоџај.

Како преноси портал коссев.инфо, министар је рекао да одлука о учлањењу у ове две, како су често истицали косовски званичници, за Приштину кључне организације, ипак остаје на следећој влади, чије се формирање још увек чека.

«Али, као министар спољних послова, који још увек врши ту дужност, могу да кажем да Косово има гласове да буде део Унеска и Интерпола. У последњим месецима 2017, као и током прошле године, имао сам интензивну агенду лобирања — посетио сам земље Африке, Јужне Азије, Латинске Америке и био сам у земљама Европе, и наравно, обезбеђивање гласова за Унеско и Интерпол је био приоритет над приоритетима,» рекао је Хоџај, а преносе приштински медији.

Он додаје и да «поред гласова» за Косово постоје и «неке теме и интерна питања које треба урадити», како би постало део ових организација, не појашњавајући, међутим, на шта конкретно мисли.

«Косово» за учлањење у ИНТЕРПОЛ активно лобира од 2015. године, а ова организација ће о захтеву Косова одлучивати у септембру.

«Косовски званичници» тврде и да су испуњени сви услови за приступање, док аналитичари наводе да би препрека могла да буде «Србија и њени пријатељи као што је Русија», пет држава чланица ЕУ које не признају Косово, али и друге земље које се, како наводе, противе њиховом чланству, или које ће бити уздржане, пише коссев.инфо.

За учлањење «Косова» у УНЕСЦО, приштински званичници лобирају од 2009. године, а са најактивнијим лобирањем почело се 2014. У новембру 2015, за само три гласа, Косово није примљено у УНЕСЦО. Тада су гласале укупно 122 земље — 92 су гласале «за», а 50 је било против.

За пријем «Косова» у УНЕСЦО потребно је више од две трец́ине гласова чланица ове организације које учествују на заседању.

Тагови: ; ;