Премијер Израела Бењамин Нетањаху оштро је критиковао политику ЕУ према његовој земљи. Конкретно, како преноси Гардијан Нетањаху је изјавио да ЕУ чека пораз и нестанак уколико не промени политику према Израелу.

«Мислим да Европа треба да одлучи да ли ће да живи или да вене и нестане. Нисам се добро изразио ова изјава је за многе шокирајућа. Ово је шала. Али истовремено и истина јер постоји питање њене безбедности и економске будућности. И оба ова питања подразумевају промену односа према Израелу»- рекао је Нетањаху.

Ове изјаве је како појашњава «Хазард» израелски премијер изрекао током састанка са премијерима Мађарске, Чешке и Словачке, које је позвао да затворе границе за мигранте са Блиског Истока и Северне Африке. Грешком су речи израелског премијера преведене новинарима у слушалице. Грешка је брзо примећена и престало је емитовање али информације су дошле до новинара.

Он је конкретно указао својим европским колегама на то да ЕУ стално поставља Израелу услове, који утичу у свим сферама односа Израела и ЕУ.

«Нема никакве логике. ЕУ доводи у питање сопствену безбедност делујући против Израела»- рекао је он.

Нетањаху је назвао лудилом тренутну ситуацију у односима ЕУ-Израел.

Тагови: ; ;