Пре него је и почело суђење оптуженима за покушај тероризма на дан парламентарних избора у Црној Гори, 16. октобра прошле године, одложено је након што је адвокат Мироје Јовановић затражио изузеће главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића и свих тужилаца у специјалном тужилаштву у процесу који се води пред Вишим судом.

Адвокат једног од лидера ДФ-а, Андрије Мандића и његовог возача Михаила Чађеновића, Мироје Јовановић, рекао је да је неколико бранилаца Врховном државном тужилаштву поднело захтев за изузеће главног специјалног тужиоца и свих тужилаца у поступку, јавља Радио-телевизија Црне Горе.

Јовановић је рекао да је главни специјални тужилац извршио «потпуно пристрасан приступ предмету тако што је јавно учинио доступним разговоре, транскрипте, не само бранилаца и брањеника, него међусобну комуникацију адвоката».

«Јасно је да главни специјални тужилац, и тужилац из Специјалног тужилаштва Саша Чађеновић моментално морају обуставити рад у односу на овај предмет», рекао је Јовановић, преноси РТЦГ.

Оценио је да је предмет «контаминиран комуникацијом бранилаца». То је, рекао је, скандалозно, због чега је реаговала Адвокатска комора Црне Горе.

Веће судије Сузане Мугоше након тога донело је одлуку о одлагању претреса.

Један од лидера ДФ-а и осумњичених за покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. године, Милан Кнежевић, саопштио је уочи почетка суђења да је реч о «политички монтираном процесу».

Са друге стране, Мандић је саопштио да процес «личи на бомбашки процес из 1907. године».

Додао је да се нада да ће разбити «лажне конструкције» специјалног тужиоца Миливоја Катнића и зауставити државни терор на ДФ-ом.

На претресу нису били оптужени Едуард Шишмаков, Владимир Попов, Предраг Богићевић и Немања Ристић, којима се суди у одсуству.

По наредби судије Сузане Мугоше, главни претрес био је одређен за 19, 20. и 21. јул, са почетком у девет сати.

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћени су лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, Мандићев возач Михаило Чађеновић, као и двојица руских држављана Едуард Шишмаков и Владимир Попов и девет српских држављана.

Поступак против преводиоца Фронта Ананија Никића води се посебно.

Тагови: ; ;