Унапређени мултифункционални ловац МиГ-35 успешно је завршио демонстрациони лет на авио салону МАКС 2017 код Москве, а руски званичници су саопштили да ће први авони за ваздухопловне снаге бити испоручени следеће године.

«Ово је нова конфигурација авиона, која се приближила способностима авиона пете генерације. Има нове радарске и извиђачке функције. Опремљен је новим и надограђеним оружјем, а заштита од радара га чини непријатним за противника. То је оно што овај авион чини тако привлачним», изјавио је директор компаније корпорације «МиГ» Иља Тарасенко за РТ.

Дуго концептуализовани наследник авиона осамдесетих година прошлог века «МиГ-29″ направио је свој деценијски лет, али је пре тога прошао неколико великих измена како би се побољшале могућности, те да би био финансијски атрактивнијим за купце.

Његова тренутна верзија најпре је летела прошле зиме, а тада је саопштено да ће то бити само на терену највеће руске авиокомпаније, пре него што се изведе званични демонстрациони лет.

Након демонстрације лета авиона, заменик министра одбране Јуриј Борисов је рекао за медије, да ако се успешно заврши план тестирања ове године, МиГ-35 ће бити спреман 2018. године.

Виктор Бондарев, командант руских ваздушних снага, рекао је новинарима да «будућност припада овом авиону» те је саопштио да ће се авион широко користити за обуку нове генерације пилота не само због трошкова и мале потрошње горива.

У јануару је Бондарев рекао да је Војска Русије заинтересована за куповину чак 170 борбених авиона, али је додао да је нови модел посебно усмерен на инострана тржишта.

Тарасенко је напоменуо да око 30 земаља користи различите модификације његовог претходника «МиГ-29» и да већ постоје разговори са потенцијалним купцима.

Тарасенко је одбио именовати потенцијалне купце, али је рекао да су заинтересована «тржишта Индије, југоисточне Азије, Блиског истока, Африке и Латинске Америке», наглашавајући да је сваки авион вредан око 40 милиона долара, те да је јефтинији од својих ривала.

Извор: ВостокРТ

Тагови: ; ;