Амбасадор Русије у ОЕБС Александар Лукашевич је рекао да ће Москва наставити да покреће питање измене пољског закона о забрани комунистичке пропаганде, који подразумева уклањање совјетских споменика у тој земљи, преносе РИА новости.

Председник Пољске Анџеј Дуда је у понедељак потписао измене закона које ће на снагу ступити за три месеца. Према подацима Института за национално сећање Пољске, који је задужен за споменике, на основу овог закона ће бити уклоњено око 230 споменика Црвеној армији.

«Пре недељу дана смо озбиљно покренули питање о овој иницијативи пољског руководства, које је уперено против споменика нашим херојима који су дали живот за ослобођење Пољске у Другом светском рату. Наши захтеви да се тако нечовечно дело не дозволи нису добили озбиљан одговор иако су Пољаци покушавали да објасне како је све у реду и да ништа неће бити срушено», рекао је Лукашевич.

Са своје стране, ЕУ и земље ОЕБС су избегле да прокоментаришу акције Варшаве јер је то, по њиховом мишљењу, ствар билатералних односа Русије и Пољске.

«Ми то тако не видимо и наставићемо да покрећемо то питање», закључио је Лукашевич.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;