Иран је и даље водећа држава на свету која спонзорише тероризам, наводи се у објављеном извештају Стејт департмента о међународном тероризму за 2016. годину. У извештају се указује и да је број терористичких напада од 2015. до 2016. године на глобалном нивоу опао.

 

Како се наводи, Иран чврсто подржава антиизраелске групе као и заступнике које су дестабилизовали ионако разарајуће конфликте у Ираку, Сирији и Јемену.

Истиче се да Техеран наставља да регрутује у Авганистану и Пакистану шиитске ектремисте за борбу у Сирији и Ираку, а иранска подршка либанском Хезболаху остаје непромењена, преноси АП.

Када је реч о недржавним актерима, извештај наводи да је Исламска држава одговорна за више напада и смрти него било која друга у 2016. години и да настоји да прошири своје операције нарочито пошто губи територије у Ираку и Сирији.

Како се наводи, ИД је 2016. године извела 20 одсто више напада него у 2015. години и има огранке који делују у више од 20 земаља.

У извештају Стеј департмента, првом Трампове администрације, каже се да је број терористичких напада у 2016. години опао за девет одсто, односно са 11.774 на 11.072 у 2016. години, а истовремено за 13 одсто је мањи број људи погинуо у тим нападима — 25.621.

Као и у претходним извештајима, и у најновијој анализи Судан и Сирија такође су идентификовани као «државни спонзори тероризма».

Тагови: ;